Aker Solutions-aksjen stiger over åtte prosent i formiddag etter at selskapet la frem et vesentlig bedre resultat enn ventet for andre kvartal. Studerer man kursgrafen for aksjen siden januar får man en veldig sterk «bunnen er nådd»-følelse. Aksjen har steget cirka 70 prosent fra bunnivåene under 23 kroner aksjen i januar til nesten 39 kroner nå.

Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Investor.

Men man kan lete til man blir rød i øynene etter tegn i de siste kvartalsrapportene fra Aker Solutions for å finne tall som rettferdiggjør en så kraftig kursoppgang. Det er et helt annet tall, nemlig oljeprisen, som forklarer oppgangen i Aker Solutions-aksjen. Prisen på Brent nordsjøolje har siden januar nemlig også steget med cirka 70 prosent, fra under 28 dollar fatet i januar til rett under 48 dollar fatet nå.

Aker Solutions-aksjen har dermed vært en av de mest oljeprissensitive aksjene på Oslo Børs i denne perioden. Statoil, som et rent oppstrømselskap, pleide å være førstevalget dersom man ønsket vedde på en oppgang i oljeprisen. Men i år har altså Aker Solutions vært et vesentlig bedre veddemål på en oppgang i oljeprisen.

Da er det interessant å plukke frem en gammel analyse fra det amerikanske analysehuset Bernstein som i slutten av 2014 påpekte at oljeserviceaksjers sensitivitet til oljeprisen hadde doblet seg siden finanskrisen i 2008. Det var året da oljeprisen falt fra 134 dollar fatet i juli til 42 dollar fatet i desember.

«Vi konkluderer at oljeservicesektorer er det reneste spillet på denne råvaren. Oljeserviceaksjer reflekterer mellom 0,7 og 0,9 ganger bevegelsen i oljeprisen,» skriver Bernstein.

Denne såkalte "betaen" er dobbelt så mye som i 2008. Den verdifulle lærdommen av dette er at å bruke tiårs gjennomsnitt for beta vil dramatisk undervurdere samvariasjonen i dag.

I år har Aker Solutions hatt en slik sensitivitet på ganske tett på en.

For investorer betyr dette at å satse riktig på oljeprisen er viktigere enn noen gang før. Og dersom oljeprisen skulle stige til 60 dollar fatet i løpet av det neste året, slik mange tror, kan det være en tanke å stenge det som måtte være av shortposisjoner.

Bernsteins analyser viste også det interessante faktum at global oljeservice svinger vesentlig mer med oljeprisen enn selv de fleste rendyrkede oppstrømselskaper. En samvariasjon på 0,75 for oljeservice er mer enn de aller fleste amerikanske oppstrømaksjer. I Europa er det kun russiske oppstrømselskaper som svinger mer med oljeprisen enn dette.

«Til sammenligning, Super Majors (de aller største oljeselskapene, red.anm.) fanger opp 0,3 ganger variasjonen i oljepris. Oppstrømselskaper generelt fanger typisk opp 0,5 ganger oljeprisvariasjonen», skriver Bernstein.

Innen oljeservicesektoren er det drilling, seismikk og utstyrsleverandører som er de mest sensitive til oljeprisen, med en beta på over 85 prosent.

Bernstein mener det kraftige oljeprisfallet i 2008 endret investorenes holdning til oljeservice.

«Vi mener det sementerte et syn om at oljeservice vil være vinnere når oljeprisen stiger og tapere når oljeprisen faller», skriver Bernstein

Aker Solutions (før utskillelsen av Akastor) er blant oljeserviceaksjene med den mest ekstreme samvariasjonen. Aksjen endrer seg 1,14 ganger oljeprisendringen. Sensitiviteten ble seks ganger større etter 2008.

 

«Dette kommer etter rekken av nedsalg mellom 2003 og 2010, da landbasert virksomhet i økende grad ble solgt unna (for eksempel process & controls, pulping & paper etc.)», skriver Bernstein.

 

Les også:

 

Bedre enn ventet fra Aker Solutions  

Røkke-topp bytter rolle

 

Se også:

Homeparty
00:00
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.