Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
SKUFFET. Styreleder Sverre Munck og konsernsjef Lars Boilesen i Opera er skuffet over at den opprinnelige avtalen ikke kom i mål, men ser nå fremover. FOTO: Mikaela Berg
SKUFFET. Styreleder Sverre Munck og konsernsjef Lars Boilesen i Opera er skuffet over at den opprinnelige avtalen ikke kom i mål, men ser nå fremover. FOTO: Mikaela Berg les mer

Opera Software

Analytiker om Opera-fallet: - En overreaksjon

Opera Software og kinesiske Kunqi har inngått en alternativ avtale, og aksjen faller kraftig på børsen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mandag morgen ble det kjent at den lenge varslede avtalen mellom Opera og det kinesiske selskapet Kunqi, om kjøp av alle aksjene i det norske selskapet, ikke kom i mål.

I stedet hadde selskapene kommet frem til en alternativ avtale, der Kunqi kjøper forbrukerdelen av selskapet for 5,1 milliarder kroner.

Opera-aksjen falt umiddelbart til omtrent 50 kroner. Kinesernes bud var på 71 kroner.

Overreaksjon

Mandag formiddag var Opera-aksjen ned omlag 13 prosent. Analytiker i Fondsfinans, Erik Hjulström, mener at markedet overreagerer.

- Et fall til 50-tallet er en overreaksjon. Opera har gode løsninger i et attraktivt marked, sier Hjulström til DN.

Han tror ikke avtalen kommer til å få voldsomme konsekvenser for driften i teknologiselskapet og Fondsfinans har oppgradert Opera-aksjen til kjøp.

Men for aksjonærene som var forespeilet en salgspris på 71 kroner per aksje, er den nye avtalen sur.

Tause om utbytte

Den alternative avtalen innebærer at Opera selger omtrent 25 prosent av selskapet virksomhet for 5,1 milliarder kroner.

- Det er for tidlig å si noe om størrelsen på det utbyttet. Vi kommer til å ta den tiden vi trenger for å finne frem til riktig balansestruktur. Antagelig blir det mulighet for både nedbetaling av gjeld og ekstraordinært utbytte. Men vi vil ikke love noe nå, sier styreleder i Opera, Sverre Munck, til TDN Finans.

Ble ikke stanset

Under en telefonkonferanse skal konsernsjef i Opera, Lars Boilesen, ifølge TDN Finans, ha understreket at oppkjøpet ikke ble stanset av kinesiske eller amerikanske myndigheter.

- Det er ikke det at godkjennelsene ikke gikk gjennom. Det er bare at det ikke skjedde innen fristen, sa han, ifølge nyhetstjenesten.

Analytiker Hjulström tror årsaken til at fristen ikke ble forlenget var at prosessen har pågått lenge nok.

- Oppkjøpsporsesser skaper en del støy internt. Denne prosessen har pågått i nesten et år nå. Jeg tror de følte at de måtte bli ferdig med det, sier Hjulström.  

Krever godkjennelse

Også den nye alternative avtalen kan være gjenstand for myndighetsgodkjennelse

- For det første vet vi ikke om det blir en prosess med myndighetsgodkjennelse, og hvis det skjer, må man bare ta det som det kommer. Men dette er et spørsmål du må stille til konsortiet, ikke oss, sier han til TDN Finans.

Ifølge konsernsjef Lars Boilesen er Opera bedre forberedt på dette denne gangen.

- Vi har en bedre avtale dersom vi skulle komme i samme situasjon med tanke på myndighetsgodkjennelser, sier Boilesen til TDN Finans.

Under mandagens telefonkonferanse uttalte han at det var "skuffende" at den opprinnelige avtalen ikke ble noe av.

- Det er veldig skuffende for meg og mitt team at den opprinnelige transaksjonen ikke gikk gjennom. Samtidig tror jeg salget av forbrukerdelen er godt for våre ansatte og aksjonærer, sa konsernsjefen, ifølge TDN Finans.

Det er rundt 550 ansatte i den virksomheten som selges og rundt 1.050 som blir i det "gjenværende" selskapet, skriver kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl i en epost til TDN Finans.

Les også:

Asia i dag: Kjøper for 260 mrd. – med Brexit-rabatt

Reagerer på at norske 60-åringer trenger ekstra ferie: Utgått på dato  (DN+)

Disse bransjene er på jakt etter flest nye ansatte med høyere utdanning

Anbefalt av DNtv:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.

Finans Oslo Børs Kunqi Teknologi Opera Software
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.