Oslo Børs falt til slutt moderat tilbake tirsdag. For flere av laksjeaksjene fortsatte tirsdagens handel der mandagen slapp.

Lakseaksjene var ned mandag, blant annet preget av Nordea Markets'-analytiker Kolbjørn Gisekødegårds utsikter for bransjen.

Analytikeren advarer om at en «perfekt storm» er under oppseiling innen lakseoppdrett. Meglerhuset mener industrien står foran den største volumøkningen siden 2011 og at lakseprisen kan falle 40 prosent.

Les også: Oppdretts­aksjer gruset av Giskeødegård dnPlus (DN+) og - Det er mye fokus på frykten for at det kommer mer laks

Tirsdag nedgraderer ABG Sundal Coller alle de norske lakseaksjene. Meglerhuset ser i snitt fem prosent nedside for aksjene, melder TDN Finans.

Marine Harvest, Lerøy Seafood og Austevoll Seafood nedgraderes til hold fra kjøp, mens Salmar nedgraderes til selg fra hold. Grieg Seafood og Norway Royal Seafood nedgraderes til selg fra kjøp.

ABG Sundal Collier ser lavere laksepriser på 48 kroner per kilo for 2017. Meglerhusets resultatestimater for 2017 ligger 20 prosent under konsensus, ifølge oppdateringen.

Marine Harvest endte ned 0,75 prosent til 132,70 kroner. Lerøy Seafood falt 1,6 prosent til 372,10 kroner. Grieg Seafood endte ned 0,5 prosent til 52,00 kroner. Salmar steg opp 1,1  prosent til 229,50 kroner. Salmar var imidlertid blant aksjene som fikk hardest medfart mandag med et fall på 10,4 prosent.

Nordea Markets oppgrader DNO-aksjen til kjøp fra hold. Kursmålet på aksjen er 10 kroner, fremgår det av en oppdatering fra meglerhuset tirsdag, ifølge TDN Finans.

Meglerhuset viser til at de kurdiske myndighetene i Nord-Irak (KRG) nå har betalt DNO i henhold til avtalen i seks måneder på rad, og at betalingen har vært høyere de seneste to månedene.

«Vi forblir optimistiske med tanke på oljeprisutsiktene og vi tror at det potensielle kjøpet av Gulf Keystone vil være verdiinnvannende dersom det går gjennom ettersom prisen ser lav ut og det trolig er få andre budgivere», heter det i oppdateringen.

DNO-aksjen steg 4,3 prosent til 9,36 kroner.

Oljeprisoppgang

Oljeprisen steg videre tirsdag. DNB Markets viser til at prisoppgangen den seneste tiden delvis ble initiert av forrige ukes varsel om at Opec ville holde et «halvformelt» møte i september, og «den neppe tilfeldige lekkasjen til media om at Saudi-Arabia var positive til koordinerte tiltak for å bedre balansen i oljemarkedet».

DNB Markets legger til at Russland mandag hang seg på med vage antydninger om samarbeid.

«Og spekulantene nappet: Ferske tall fra US Commodity Futures Trading Commisson viste en markant økning i netto lange posisjoner i olje», skriver meglerhuset tirsdag.

Med stadig bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet skal oljeprisen videre opp, tror DNB Markets, som anslår en snittpris på 55 dollar fatet i fjerde kvartal i år, og 70 dollar fatet ett år senere.

Oljedirektoratet la tirsdag formiddag frem foreløpige produksjonstall for juli som viste en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 2,136 millioner fat olje, NGL og kondensat. Oljeproduksjonen var på 1,728 millioner fat pr dag, som er den største oljeproduksjonen for en måned siden mars 2011.

Swedbank-analytiker Teodor Sveen-Nilsen mener tallene var imponerende, og hvis den sterke produksjonstrenden fortsetter i august og september ser han en oppside i anslaget på Statoils tredjekvartalsproduksjon på 6-7 prosent.

Til tross for de positive juli-tallene for norsk sokkel mener Swedbank at Statoil-kursen fremdeles har priset inn både en høyere oljepris og lavere kostnader for selskapet. Meglerhuset fastholder en redusér-anbefaling på Statoil med kursmål 125 kroner.

Statoil-aksjen endte opp 1,0 prosent til 135,30 kroner pr aksje, omsatt for 452 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,21 prosent til 617,73 poeng. Aksjene i indeksen ble omsatt for 2,3 milliarder kroner.

Les også: Dagens aviser på 1-2-3

- Historien tilsier at ingen ting vil skje

Asia i dag: Fremvoksende markeder går for gull

Trump vil ha «ekstrem utsiling» av innvandrere

Se DNtv:

Se hvordan ID-eksperter sammenligner ansikter for å avsløre "impostere"
Impostere er mennesker som forsøker å ta seg inn i et land med id-dokumenter som ikke er deres egne. I fjor ble 44 avslørt i Norge, men det er grunn til å tro at det er store mørketall.
02:59
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.