USA-børsene endte lite endret torsdag og holder seg dermed nær rekordhøye nivåer. Alle de tre sentrale indeksene steg til de høyeste noteringene noensinne mandag denne uken.

De påfølgende dagene har utviklingen vært blandet, med nedgang tirsdag og oppgang onsdag.

Selv om indeksene torsdag vekslet mye mellom positivt og negativt terreng, var handel var preget av små utslag fra onsdagens sluttkurser.

Usikkerhet rundt neste rentehopp

I markedet vurderer mange investorene betydningen av de usikre økonomiske utsiktene fremover, og hvilken effekt det vil ha på rentesettingen globalt.

Referatet fra Feds rentemøtet i juli, lagt frem onsdag kveld, viste at medlemmene i Federal Reserves' rentekomite, Federal Open Market Committee, var delt i synet på hvor raskt renten bør settes opp. Referatet bidro til å sende børsene i positivt terreng mot slutten av handelen onsdag.

- Den første reaksjonen etter referatet var positivt, men det er allerede gårsdagens nyheter. I dag tenker markedet at selv om det ikke kommer en renteheving i september, kommer den snart. Markedet ble for optimistisk og verdsettelsen er nå strukket. Amerikanske aksjer er på tynn is og det er fortsatt for mange risikomomenter til å forsvare ytterligere oppgang, sier strateg Heinz-Gerd Sonnenschein i Deutsche Postbank til Bloomberg News.

Trading- og derivatsjef Randy Frederick i Charles Schwab understreker overfor CNBC at markedets første reaksjon på rentereferatet var negativ.

- Men etter rundt 10 minutter snudde stemningen og både aksjer og obligasjoner steg, sier Frederick.

- Jeg tror markedet topper ut litt. Det betyr ikke at vi er på vei mot en kraftig nedtur: Jeg ser bare ikke noen katalysator, sier Frederick videre.

Cisco falt to prosent etter at selskapet la frem et resultat på 0,63 dollar per aksje i regnskapsmessig fjerde kvartal 2016. Det var på forhånd ventet et resultat på 0,60 dollar per aksje. Selskapet offentliggjorde samtidig en plan for å kutte 5.500 jobber.

Resultater og oljeløft

Wal-Mart endte på sin side opp 1,9 prosent etter at dagligvaregiganten la frem bedre resultat per aksje enn ventet, og dessuten høynet guidingen.

Europeisk olje med levering neste måned steg over 50 dollar fatet torsdag ettermiddag og ble i 22-tiden handlet til 50,81 dollar. Tilsvarende kontrakt for den amerikanske referanseoljen WTI steg over tre prosent til 48,22 dollar, den høyeste noteringen siden 1. juli.

Både europeisk og amerikansk olje er opp mer enn ti prosent siden forrige mandag. Oppgangen forklares blant annet med at Opec i forrige uke meldte at det vil bli holdt et uformelt møte i september. Samtidig viste handelsstatistikk fra amerikanske myndigheter at netto lange posisjoner i olje økte for første gang på fem uker i forrige uke, noe som betyr at flere vedder på videre oppgang i prisene.

Onsdagens overraskende store nedgang i amerikanske oljelagre, samt dollarsvekkelse mot flere andre store valutaer, har trolig også bidratt til oppgangen.

- Råolje har nok en stor dag og det forhindrer en stor tilbaketrekking, sier sjefstrateg Jeremy Klein i FBN Securities til CNBC.

 

Indeksene (sluttkurser):

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Oljeprisen stiger over 50 dollar fatet

- I dag har vi nådd en balanse. Det er en milepæl

- Det blir et tema hvis oljeprisen faller under 40 dollar  

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: