USA-børsene falt moderat tilbake på ukens siste handelsdag. Etter en nedgang på rundt 0,4 - 0,5 prosent i minuttene etter start hentet indeksene seg noe inn mot slutten av handelen.

Ukens handel har vært skiftende, med rekordnotering for alle de tre sentrale aksjeindeksene mandag, falt markedet tilbake tirsdag. Onsdag sendte rentereferatet fra sentralbanken Federal Reserve indeksene opp mot slutten av handelen. Også torsdag sluttnoterte indeksene i positivt terreng.

Samlet endte uken med en nedgang på marginale 0,01 prosent for den brede S&P 500-indeksen, mens Dow Jones og Nasdaq endte uken ned rundt 0,1 prosent.

Dermed holder indeksene seg nær rekordhøye nivåer.

Rente-spenning

Resultatsesongen nærmer seg nå en avslutning og selskapenes resultater har generelt vært bedre enn ventet, viser Bloomberg til ifølge TDN Finans.

Samtidig vurderer investorene hvordan renten kan komme til å utvikle seg fremover. Onsdag viste referatet fra forrige rentemøte i juli at sentralbankens rentekomité var splittet i synet på hvor raskt renten skal opp. Et par av medlemmene argumenterte for at renten burde settes opp raskt, mens det store flertallet var enige i at man bør anse utviklingen i økonomiske data før man beslutter om renten bør settes videre opp.

Etter at alle de tre sentrale aksjeindeksene noterte seg for rekordnoteringer mandag, falt indeksene tilbake tirsdag. Onsdag førte sentralbankens rentereferat til at markedet hentet seg inn mot slutten av handelen og endte dagen med positiv utvikling. Også torsdag endte indeksene svakt positivt.

Nervøst

En tale etter børsslutt sent torsdag kveld antydet sjefen for San Fransiscos Fed-distrikt at renten kan bli satt opp i nær fremtid.

- Med bakgrunn i en sterk innenlandsk økonomi som har god fart, virker det fornuftig å gå tilbake til en takt med gradvise renteøkning, helst før enn senere, sa Williams.

Talen bidrar til ytterligere usikkerhet i markedene fredag.

- Man har Williams som sier at september kan være et bra tidspunkt for å øke renten og alle er litt nervøse, sier sjefstrateg Peter Cardillo i First Standard Financial til CNBC.

Mindre usikre

Sentralbanken har så langt i år holdt styringsrenten uendret, etter at den ble hevet i desember ifjor. I sentralbankens opprinnelige plan var det lagt inn hele fire renteøkninger i år. Tregere vekst og usikkerhet rundt hvordan arbeidsmarkedet faktisk utvikler seg har imidlertid ført til at sentralbankens rentekomité så langt i år har valgt å holde renten i ro i intervallet mellom 0,25 og 0,5 prosent.

Rentereferatet onsdag viste at medlemmene i komiteen nå er mindre bekymret for effektene som den britiske beslutningen om å melde seg ut av EU har på finansmarkedene. De uttrykker også mindre bekymring rundt jobbveksten etter at den offisielle rapporten for arbeidsmarkedet i juni viste en solid oppgang etter en overraskende svak utvikling i mai.

«Deltagerne var generelt enige om at den raske bedringen i finansmarkedene etter brexit-resultatet og bedringen i jobbveksten i juni hadde tatt bort to sentrale usikkerhetsmomenter rundt utsiktene», heter det i referatet fra rentemøtet.

Tidligere i uken har både sjefen for Feds New York-distrikt, William Dudley, og sjefen for Atlanta-distriktet, Dennis Lockhart, uttalt at en renteøkning i september er en mulighet.

Venter på sentralbankkonferansen

I neste uke møtes sentralbanktoppene til sentralbankens årlige konferanse i Jackson Hole. Fredag skal sentralbanksjef Janet Yellen holde sin tale på konferansen.

Håpet er at hennes tale kan gi mer informasjon om de videre renteutsiktene.

- Markedet kommer til å være skiftende før Jackson Hole-talen. Jeg tror markedet vil se etter mer klarhet, sier investeringsdirektør Mark Heppenstall i Mutual Asset Management til CNBC.

Indeksene (sluttnoteringer):

 

Følg markedet med DN Investor

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Les også:

Stortingsrepresentant ulovlig pågrepet

Telenor-sjef Sigve Brekke: Vimpelcom-salget er «i en planleggingsfase»

Blir størst i byggevarebransjen dnPlus  (+)

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.