Lakseaksjene har hatt en tøff uke på Oslo Børs. Bakgrunnen er blant annet Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegårds spådom om tyngre utsikter for bransjen.

Analytikeren advarte mandag om at en «perfekt storm» er under oppseiling innen lakseoppdrett. Meglerhuset mener industrien står foran den største volumøkningen siden 2011 og at lakseprisen kan falle 40 prosent.

Flere av de store lakseselskapene har falt tungt i løpet av uken:

Marine Harvest: - 7,15 %

Salmar: - 15,0 %

Lerøy Seafood Group: - 12,4 %

Grieg Seafood Group: - 13,3 %

Kjøpsmulighet

Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets mener på sin side at nedgangen den siste tiden er en god kjøpsmulighet for lakseaksjer.

«Laksesektoren har falt ni prosent i løpet av den siste uken, drevet ned av frykt for «massiv overdekning» av laks som kommer ut i markedet og stigende kostnader. Det morsomme er at begge argumentene er gale», skriver han i en sektoranalyse fredag.

Han viser til at den nåværende biomassen i sjøen midt i august trolig bare er opp én til to prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

«Smoltutsettet for høsten 2017 indikerer en meget beskjeden vekst med to prosent mindre utsatt fisk», skriver han videre

Han viser samtidig til at selv om rapportert produksjonskostnad vil komme opp som et resultat av biologiske problemer i 2015 og noe høyere fôrkostnader, har soyamel-priser falt 20 prosent de siste to månedene.

«Det gir en nettoeffekt på om lag én krone i lavere kostnader per kilo produsert laks», heter det.

Tønseth konkluderer dermed med at dette er kjøpsmulighet. Han venter at lakseprisene vil komme ned mot oktober, men deretter klatre oppover.

«Så lenge det finnes begrensninger på tilbudssiden, vil lønnsomheten i bransjen være rekordsterk. Ingenting har endret seg i løpet av den siste uken. De fleste oppdretterne handles nå til et prisinntjeningsforhold godt under 10 for både 2016 og 2017», skriver han.

Ellers i laksesektoren har analytiker Bruce Diesen i Fearnley Securities satt ned kursmålet på Lerøy Seafood til 400 kroner, fra 460 kroner med uendret akkumuler-anbefaling, ifølge Bloomberg Data. Henning Lund i Pareto Securities og Vidar Strat i ABG Sundal Collier har også redusert kursmålet til henholdsvis 480 (500) og 395 (415) uten å gjøre endringene på sine anbefalinger, som henholdsvis er kjøp og hold.

Perfekt storm

Nordea Markets skriver i en oppdatering fredag at prisen på laks på 5-6 kilo nå har falt fra 60 kroner pr kilo til 52 kroner. I tillegg trekker Nordea Markets frem at de bransjefolk på en sjømatmesse i Trondheim bekreftet meglerhusets syn på at vi i det kortsiktige bildet fra august til oktober vil få den «perfekte storm».

Videre skriver meglerhuset at bransjefolkene også mente at Nordeas volumestimater er på et minimum av det som vil komme ut på markedet, og noen sier til og med at det vil komme mer enn de 120.000 tonnene meglerhuset har estimert for september.

«Det ser med andre ord ut til at sektoren vil fortsette å være svak i tiden fremover, og fra dagens prisnivå på laks forventer vi at prisen skal fortsatt videre nedover med 8-10 kroner», skriver Nordea Markets.

Tidligere på dagen fredag nedgraderte Nordea kursmålet på Marine Harvest med ti kroner fra 150 til 140 kroner. Meglerhuset opprettholder hold-anbefalingen på aksjen.

Nordea Markets skriver at selskapets kvartalsrapport, lagt frem torsdag, viste en høyere kostnad enn forventet. Dette var i hovedsak drevet av problemer med lus i midtre del av Norge.

«Havtemperaturen i 2016 har steget ytterligere, og vi ser en risiko for flere utfordringer i samme region over de kommende månedene da lakselusen trives bedre på høyere temperaturer», heter det.

Følg markedet med DN Investor

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Stortingsrepresentant ulovlig pågrepet

Telenor-sjef Sigve Brekke: Vimpelcom-salget er «i en planleggingsfase»

Blir størst i byggevarebransjen dnPlus  (+)

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert: