Det siste året har kronen holdt seg på historisk svake nivåer. Nå ligger imidlertid mye til rette for at stemningen kan snu i valutamarkedet, mener økonomene i meglerhuset Nordea Markets.

- Om Norges Bank bekrefeter at Norge er forbi det verste vil det sette kronen i et positivt lys internasjonalt, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen og sjefanalytikerne Ole Håkon Eek-Nielsen og Gaute Langeland i en oppdatering fra meglerhuset forrige uke.

Tror rentebunnen er nådd

De peker på at utviklingen i norsk økonomi nå er sterkere enn både fryktet og spådd. De tror rett og slett at Norges Bank er blitt overrasket over utviklingen den siste tiden og at sentralbanken derfor ikke kommer til å kutte renten ytterligere fra dagens rekordlave nivå på 0,5 prosent.

- Med fortsatt god utvikling i norsk økonomi gjennom høsten og vinteren, som vi tror, har vi trolig siste rentekutt fra Norges Bank bak oss, skriver Nordea-økonomene.

De lister opp en rekke argumenter for at sentralbanken nå kan konkludere med at det ikke er ytterligere behov for stimulanser i form av nye rentekutt.

  • Arbeidsledigheten ser ut til å ha nådd toppen
  • Utflating i ledigheten i oljefylkene styrker meglerhuset i troen på at det verste er bak oss
  • Avtagende fall i oljeinvesteringene bør føre til gradvis oppgang i veksten i norsk økonomi
  • Næringslivet utenfor oljesektoren, privat konsum og offentlig etterspørsel har hatt grei vekst gjennom
  • Medisinen med lave renter, svak krone og offentlig pengebruk ser ut til å ha virket

De peker på at ledighetsutviklingen har vært langt sterkere enn Norges Bank har sett for seg.

- De turte nok ikke å tro helt på ledighetstallene da de lagde anslag i juni. Nå tror vi de er mer overbevist.

- Tåler en sterkere krone

Etter hvert som markedet oppfatter at Norges Bank er ferdig med å kutte renten, vil forholdene ligge til rette for en sterkere krone.

- Utviklingen i norsk økonomi i stort gjør at Norges Bank trolig tåler en sterkere krone bedre enn før. En viss styrking av kronen vil derfor ikke være til hinder for at Norges Bank holder seg i ro fremover, skriver Olsen, Eek-Nielsen og Langeland.

Den siste tiden har også rentemarkedet begynt å bevege seg i retning av å tro på uendret styringsrente fremover. Høyere rentedifferanse mellom Norge og eurosonen er dermed også et argument for en sterkere krone mot euro.

Ifølge meglerhusets ferske prognose vil kronen styrkes til rundt 9,00 mot euro i løpet av de neste seks månedene.

Sterkere mot svenskekronen

Mot dollar vil utviklingen imidlertid bli sidelengs, ettersom økonomene i Nordea Markets venter renteøkning i USA i desember.

For pundets del vil mye avhenge av hvordan britenes utmeldelse av EU vil påvirke den økonomiske utviklingen i landet. Pundet har allerede svekket seg betydelig på valgresultatet og Nordea Markets venter at det vil gå noe sterkere på sikt.

Meglerhusets økonomer tror svenskekronen vil gå noe svakere mot norske kroner fremover og viser til at den svenske sentralbanken Riksbanken, som har kjørt svært ekspansiv politikk de siste årene, ikke vil gjennomføre ytterligere stimulanser. Dette til tross for at veksten i svensk økonomi ser ut til å flate ut.

Nordeas kroneprognose

 

Tror på svakere krone

Økonomene i Danske Bank Markets tror på sin side det er for tidlig å avlyse et rentekutt fra Norges Bank, og mener en halvering av styringsrenten i september fortsatt er innen rekkevidde.

Norges Bank vil offentliggjøre sin neste rentebeslutning 22. september. I juni varslet sentralbanken at styringsrenten ville bli kuttet til rekordlave 0,25 prosent - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet.

Ifølge Danske Bank Markets har nyhetene siden det kommet inn på begge sider, men at det såkalte renteregnskapet kun viser en liten oppjustering siden juni.

Rentekuttet vil føre til at kronen svekkes noe fra dagens nivåer, kommer det frem i en fersk rapport fra meglerhuset.

Dette er Danske Banks valutaprognoser:

Kilde: Danske Bank

Følg markedet med DN Investor

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Les også:

Nå går Norges viktigste renter hver sin vei  

Blir størst i byggevarebransjen dnPlus  (+)

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.