Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

– Det er skremmende hvor lite ungdom vet om dette. Derfor er det viktig at de lærer om dette godt nok på skolen, selv om foreldrene også har et ansvar. Jeg har også møtt veldig mange ungdommer som sier at de ikke lærer noen ting om dette på skolen, sier Solveig Horne. Foto: Thomas T. Kleiven
– Det er skremmende hvor lite ungdom vet om dette. Derfor er det viktig at de lærer om dette godt nok på skolen, selv om foreldrene også har et ansvar. Jeg har også møtt veldig mange ungdommer som sier at de ikke lærer noen ting om dette på skolen, sier Solveig Horne. Foto: Thomas T. Kleiven les mer

Bank

Vil ha gjeldsregister neste år

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne vil ha gjeldsregister på plass allerede neste år. Hun utreder også muligheten for å stramme inn på markedsføring av kredittkort og forbrukslån.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) vil ha fortgang i prosessen med å få på plass et gjeldsregister i Norge.

– Det er bekymringsfullt at de mellom 18 og 25 år har over én milliard kroner i inkassogjeld, og det er ikke bra at forbrukslån blant de unge øker, sier Horne.

– Vi lever i et velferds- og forbrukersamfunn. Aldri har det vært enklere å handle varer og tjenester på nett. Spesielt for ungdom som ønsker seg den siste vesken som bloggerne har eller den nyeste mobilen, legger hun til.

«Uenig med Komplett»

I DN onsdag 24. august varslet bank- og inkassogründer Jon H. Nordbrekken at den eksplosive veksten i forbrukslån og kredittkortgjeld kan få alvorlige konsekvenser. Komplett Bank avviste dramatikken.

– Komplett Bank sier at de ikke er urolige, men det er grunn til uro. Selv om forbrukslån utgjør en liten del av samlet husholdningsgjeld, vet vi at forbrukslån er dyrt, sier Horne.

– Ungdom har ikke nok kunnskap om personlig økonomi og vet ikke at forbrukslån og kredittkortgjeld er dyr gjeld. Jeg er opptatt av at de unge faktisk skal få denne kunnskapen tidlig, slik at de blir gode forbrukere og gode kunder. Veldig mange sliter langt opp i voksen alder med gjeld som de tok opp når de var yngre, legger hun til.

Gjeldsregister i 2017

Hun jobber derfor nå for å ha et gjeldsregister i operasjon neste år.

– I løpet av høsten sender regjeringen et forslag om gjeldsregister ut på høring. Saken vil bli behandlet i Stortinget i løpet av våren, slik at vi kan få et gjeldsregister på plass allerede høsten 2017, sier Horne som mener dette kan stoppe noe av gjeldsveksten.

– Du hadde kanskje ikke fått lån i banken hvis de hadde oversikten over all gjelden din, sier statsråden.

I løpet av en uke får hun også en utredning som viser hvilket handlingsrom myndighetene har for å sjekke tilgang på kreditt og hvordan forbrukslån markedsføres. Utredningen er nå til behandling i departementet.

– Dersom utredningen viser at det er adgang til å regulere markedsføring av kreditt, vil vi vurdere å igangsette et lovarbeid rundt dette. Vi vet at det er aggressiv markedsføring av kredittkort, forbrukslån og kjøpekreditt, sier Horne.

Ligger i skolens læreplaner

Hun er spesielt opptatt av forebyggende arbeid, samarbeid med skolene og forteller om flere andre tiltak:

  • Lansering av tjenesten «Sjef i eget liv» sammen med bransjeorganisasjonen Finans Norge.
  • Tjenesten «Økonomilappen.no»
  • Forbrukerrådets «Finansporten» med undervisningsopplegg.
  • Tjenesten «Skolemeny.no»
  • «Larepenger.no» som er utviklet av DNB og Røde Kors.
  • Annet forebyggende arbeid i samarbeid med Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Finans Norge, Ungt Entreprenørskap.

– Undervisning i personlig økonomi ligger i skolenes læreplaner i dag, men ikke alle lærere vet hvordan de skal finne de gode verktøyene. Med skolemeny.no blir det enklere for dem å planlegge undervisningen og tilpasse den til aldersgruppen, sier Horne.

«Går i arv»

Hun mener det er spesielt viktig å nå de unge gjennom skolene fordi gjeldsproblemer ofte går i arv.

– Det er skremmende hvor lite ungdom vet om dette. Derfor er det viktig at de lærer om dette godt nok på skolen, selv om foreldrene også har et ansvar. Jeg har også møtt veldig mange ungdommer som sier at de ikke lærer noen ting om dette på skolen, sier Horne.

Statsråden mener det ikke bør være noen hindringer i å realisere et gjeldsregister hverken fra Datatilsynet eller andre aktører fordi informasjonen allerede er regulert i lovverket og at det nå handler om å samle den i et register. Ordningen skal ivareta personvernhensynet på en god måte. Hun forteller at tiltakene er viktige både for finansministeren, kommunalministeren og deres departementer men at hun også har et personlig forhold til det.

«Gul notisbok av far»

– Jeg har vært opptatt av en god personlig økonomi helt siden jeg var 16 år og flyttet på hybel. Jeg fikk en gul notisbok av min far for å skrive opp inntekter og utgifter og regnskap, sier Horne.

– Jeg har vært opptatt av det siden, også nå som jeg har en 20-åring som er student og flytter ut og en 26-åring som er på boligjakt. 26-åringen er på boligjakt i Oslo og det er ikke så enkelt, legger hun til.

Daglig leder Raimond Pettersen i Komplett Bank ønsker ikke å kommentere Hornes utspill men støtter innføringen av et gjeldsregister.

– Initiativer som bidrar til økt kunnskap og opplysning stiller vi oss bak. Det er noe alle er tjent med, skriver Pettersen i en epost.

– Et gjeldsregister som omfatter all gjeld for privatpersoner vil være bra og bidra til at enda bedre vurderinger kan gjøres, legger han til.

Les hele avisen

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Finans Solveig Horne Regjeringen Politikk Finans Bank
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer