Deutsche Bank, lenge en av verdens største banker, har over halvert sin markedsverdi hittil i år. I dragsuget har verdier for nær 130 milliarder kroner forsvunnet.

Mandag falt aksjen nær åtte prosent på Frankfurt-børsen til sitt laveste nivå på flere tiår. Sålangt tirsdag hiver kursen etter pusten, og er opp 1,6 prosent.

Bakgrunnen er økt bekymring for at banken må hente penger, påpeker The Wall Street Journal tirsdag. Dette forsterkes av et potensielt gigantforlik med amerikanske myndigheter.

Avvist krav

14 milliarder dollar, eller 115 milliarder kroner. Det er prisen amerikanske justisdepartementet har tilbudt Deutche Bank for et forlik i en pågående sak om ulovlig salg av råtne boliglån, såkalte subprimelån eller toxic assets, i forkant av finanskrisen i 2008/09.

Deutsche Bank mener imidlertid beløpet er for høyt, og har sålangt avvist kravet.

"Deutsche har ingen intensjoner om å inngå forlik på noe i nærheten av dette beløpet", het det en uttalelse fra banken før helgen.

Selv om det angivelige kravet på 14 milliarder dollar fra amerikanske myndigheter er skyhøyt, skal analytikere mene at selv halvparten vil gjøre kål på bankens allerede pressede kapitalreserver, ifølge WSJ. Imens gjør Deutsche Bank alt for å kutte kostnader og selge unna ikke-kjernevirksomhet.

"Fundamentalt solid"

En talsperson for Deutsche Bank uttalte mandag at banken er "fundamentalt solid" og at spørsmål knyttet til hvorvidt banken kan gjøre opp for seg er "ren spekulasjon", ifølge The Wall Street Journal.

For å gjøre situasjonen vanskeligere, har Tysklands forbundskansler Angela Merkel vært en ledende kritiker av at skattebetalerne skal komme skadeskutte banker til unnsetning.

Samtidig varslet det tyske magasinet Focus mandag at Merkel angivelig skal ha avvist å ville hjelpe tyske banker før valget i Tyskland i september neste år, ifølge nærstående kilder.

- Utenkelig

Dette fikk en talsperson for Merkel på banen, som uttalte at det ikke var "grunnlag for slik spekulasjon" , ifølge WSJ.

Hans Michelbach, Kristelig Demokratene (CSU).
Hans Michelbach, Kristelig Demokratene (CSU). (Foto: CSU)

På den annen side, tar en seniorrepresentant for Merkels parti, Kristelig Demokratene, bladet fra munnen tirsdag.

- Det utenkelig at vi vil hjelpe Deutsche Bank med skattebetalerne penger. Det ville føre til høylytte protester fra folket. Det politiske etablissementet ville miste troverdigheten om myndighetene grep inn, sier Hans Michelbach til Bloomberg tirsdag.

Venter bot

I markedet var det ventet at Deutsche ville ilegges en bot på rundt fem milliarder dollar, som amerikanske Goldman Sachs betalte i forlik i en lignende sak tidligere i år. Deutsche har også satt av vel fem milliarder dollar for å dekke bøter og juridiske utgifter i USA, EU og andre steder.

Deutsche håper nå å forhandle ned prisen, slik Goldman Sachs lyktes med fra et opprinnelig krav på 14 milliarder dollar.

Deutsche har en markedsverdi på rundt 16 milliarder dollar, og i markedet fryker man at banken rett og slett kan gå overende.

Frykten har også rot i at den amerikanske presidentvalgkampen kan vanskeliggjøre et lavt forlik. Begge kandidatene ønsker å fremstå som tøffe mot snusk, og dette kan påvirke forhandlingsklimaet negativt for Deutsche.

Bank of America og JPMorgan inngikk i 2014 og 2013 forlik på rundt 11 milliarder dollar hver for råsalg av subprimelån, de foreløpig høyeste hittil i USA.

Størst systemrisiko

Deutsche får da også stryk fra Det internasjonale valutafondet (IMF) som beskriver den tyske banken som "tilsynelatende den største netto bidragsyteren til systemrisiko" blant alle verdens storbanker.

Deutsche sliter tungt økonomisk og strøk på den amerikanske sentralbankens stresstest for andre gang på rad i år. Kun to av 33 banker strøk i testen.

Les også: Kuppet luksuseiendom tre mill. over takst: Staten stanset salget dnPlus (DN+)

Snoen: – Clinton kom absolutt best ut av det

Følg markedet med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:

 

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.