14 milliarder dollar, eller 115 milliarder kroner.

Det er prisen amerikanske justisdepartementet har tilbudt Deutche Bank for et forlik i en pågående sak om ulovlig salg av råtne boliglån, såkalte subprimelån eller toxic assets, i forkant av finanskrisen i 2008/09.

Deutsche Bank nekter å innfri kravet og aksjekursen fikk solid juling på Frankfurt-børsen denne uken.

– Vi snakker ikke om en ny Lehman her, men dersom Deutsche Bank ender opp med å måtte betale boten, har banken et problem, sier analytiker Thomas Eitzen i meglerhuset SEB.

Den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs i 2008 på grunn av råtne boliglån.

Kraftig børssmell

Ifølge Eitzens beregninger, vil en bot på 10 milliarder dollar føre til at banken bryter europeiske kapitalregler.

– Det er relativt dramatisk, sier Eitzen og utbroderer:

– Er boten på 14 milliarder dollar, må banken bryte formelle kapitalkrav og bli tvunget til å hente inn egenkapital. Ender boten på 9,5 milliarder dollar, kan banken leve videre uten å hente inn kapital, men vil da ikke ha råd til å betale kupongrente på visse obligasjoner. Dersom boten kommer ned i seks milliarder dollar, kan banken leve som før, sier Eitzen.

Deutsche Bank, lenge en av verdens største banker, har mer enn halvert markedsverdien hittil i år. I dragsuget har verdier for rundt 130 milliarder kroner forsvunnet.

Mandag falt aksjen nær åtte prosent på Frankfurt-børsen. Det er blant det laveste nivået på flere tiår. Tirsdag formiddag hiver kursen etter pusten, og er opp 1,6 prosent.

Smitteeffekt

Kredittanalysesjef Pål Ringholm i Swedbank avviser ikke at Deutsche Bank kan smitte over på andre europeiske banker, men tror sjansen er liten per i dag.

–  Foreløpig er dette et Deutsche Bank-problem, og ikke et europeisk bankproblem. Men det kan utvikle seg til et mer systemkritisk problem, absolutt. EUs oversikt over banker med systemrisiko fra i sommer, har Deutsche Bank høyt på listen, sier Ringholm.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank tviler på at Deutsche Bank-krisen smitter over på andre europeiske banker. Foto: Ida von Hanno Bast
Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank tviler på at Deutsche Bank-krisen smitter over på andre europeiske banker. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Deutsche Bank mener beløpet fra amerikanerne er for høyt, og har sålangt avvist kravet.

«Deutsche har ingen intensjoner om å inngå forlik på noe i nærheten av dette beløpet», het det en uttalelse fra banken før helgen.

USA krever 14 milliarder dollar av Deutsche Bank  

Merkel skeptisk til å hjelpe

Tysklands forbundskansler Angela Merkel singaliserte i helgen at det ikke er aktuelt å hjelpe Deutsche Bank med kapital. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
Tysklands forbundskansler Angela Merkel singaliserte i helgen at det ikke er aktuelt å hjelpe Deutsche Bank med kapital. Foto: AP Photo/Markus Schreiber (Foto: Ap)
SEB-analytikeren tror derimot at Deutsche Bank vil få redusert kravet slik amerikanske banker har lykkes med, deriblant Goldman Sachs, Bank of America og JP Morgan.

–  Folk flest trodde Deutsche Bank skulle få et lavere krav. Banken hadde selv satt av rundt 5,5 milliarder euro. Spørsmålet nå er om man kan forhandle om kravet fra USA og ende opp med en tredjedel, som de amerikanske bankene har gjort, sier Eitzen.

Det tyske magasinet Focus meldte mandag at Tysklands forbundskansler Angela Merkel angivelig skal ha avvist å ville hjelpe tyske banker før valget i Tyskland i september neste år, ifølge nærstående kilder.

– Deutsche Bank får neppe lov til å gå konkurs. Men banker skal ikke bli reddet av staten, slik vi gjorde i 2008 og 2009 under finanskrisen. Det var ikke særlig populært, sier Eitzen i SEB.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:
 

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert: