Amerikanske aksjer endte moderat ned fredag. Det var i hovedsak to ting som preget handelen: Oljeprisen og utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet.

Oljeprisen

Både europeisk og amerikansk olje falt markert tilbake fredag ettermiddag etter å ha vært nær årets høyeste nivåer tidligere på dagen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan nedgangen fredag ettermiddag forklares med at mange aktører har ønsket å ta gevinst på ukens siste handelsdag. Dermed kommer det et stort tilbud av kontrakter i markedet og prisen faller tilbake.

Prisen har steget med mer enn ti prosent etter at medlemslandene i oljekartellet Opec forrige onsdag ble enige om å gjennomføre det første produksjonskuttet på åtte år.

Hvordan kuttplanen skal realiseres, er foreløpig ikke bestemt. Dette blir først avtalt på Opec-møtet i november.

- Jeg tror at etter at prisene har steget en del dager på forventninger om en Opec-avtale er det investorer som nå begynner å tenke gjennom sannsynligheten for at det faktisk blir en avtale, sier investeringsstrateg Kate Warne i Edward Jones til CNBC.

Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI med levering neste måned falt med rundt 1,6 prosent fredag og gikk for rundt 49,64 dollar da børsene avsluttet handelen.

Tilsvarende kontrakt for nordsjøoljen Brent gikk for 51,73 dollar fatet, ned rundt 1,5 prosent for dagen.

Jobbrapporten

Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra myndighetene, som kom før børsåpning fredag, var svakere enn analytikerne ventet.

Sysselsettingsveksten i USA var svakere enn økonomene ventete på forhånd. September-veksten var på 156.000 personer, mens den var ventet til 172.000. Forrige måneds vekst ble også nedjustert til 151.000 fra 167.000.

Utsikter til sterkere økonomisk vekst gir bedre argumenter for medlemmene i den amerikanske sentralbanken Federal Reserves rentekomité FOMC som ønsker å heve styringsrenten.

I aksjemarkedet blir likevel ikke alltid nyheter som trekker i retning av høyere renter like godt mottatt. Alt annet like skal nemlig høyere rente føre til lavere verdsettelse av aksjer.

Direktør for Cleveland Federal Reserve, Loretta Mester, mener at arbeidsmarkedsrapporten var solid. Hun sa fredag at det er passende med en renteøkning. Mester var en av tre medlemmer i Feds rentekomité som stemte i mot å holde renten uendret på møtet i september.

- Både duene og haukene kan ta dette til inntekt for sitt syn, sier sjefstrateg Brian Jacobsen i Wells Fargo Funds Management til Bloomberg News.

Tror på desember

Tidligere denne uken har det kommet flere tall som gir håp om sterkere utvikling i amerikansk økonomi i årets andre halvår, blant annet aktivitetsindeksene fra ISM for både industrien og tjenestesektoren.

Selv om tallene viser positiv utvikling, stiller mange markedsaktører spørsmål om rentekomiteen kommer til å heve renten allerede på møtet i november. Rentemøtet kommer nemlig bare litt under én uke før presidentvalget avholdes.

- Det er ikke så sterkt at det gjør november aktuelt, men det er ikke så svakt at det gjør desember uaktuelt, sier Tom Siomades i Hartford Fund Investment Consulting Group om veksten i sysselsettingen i fredagens rapport.

Flere andre meglerhus venter også at renten først vil bli satt opp i desember.

«Dagens tall støtter opp under heving i desember, selv om veksten i sysselsettingen ser ut til å avta noe», skriver DNB Markets i en oppdatering.

Økonomene i Capital Economics mener også at jobbrapporten fredag ikke hindrer Fed i å høyne styringsrenten i desember, men de tror den bør fjerne spekulasjonen om en økning på møtet i november.

Sannsynligheten for en renteøkning i desember steg fra 63,3 prosent rett før tallene ble lagt frem, til 64,3 prosent rundt en time senere, basert på prisingen av Fed funds-terminer.

Amerikanske statsrenter falt imidlertid noe tilbake etter at rapporten ble kjent.

 

Indeksene (sluttkurser):

 

Alt om statsbudsjettet 2017

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Nina Jensen: – Statsbudsjettet er en gavepakke til bilistene.
Nina Jensen er kritisk til statsbudsjettet som hun mener mangler et grønt skifte.
01:33
Publisert:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert: