Økokrim har tiltalt de to Asker-mennene for å ha bedratt en håndfull navngitte investorer for over 21 millioner kroner. I tiltalen fremgår det at falske regnskaper, falske selskapspresentasjoner med feilaktige opplysninger om verdier, kontrakter, styremedlemmer og tekniske evalueringer ble brukt til å lokke investorer til å investere penger i Johnsen Oil.

Leiv Are Kristiansen, som senere har skiftet navn til Are Abrahamsen, sto bak selskapet Johnsen Oil i Danmark, som hevdet å ha funnet opp en ny teknologi for oljefiltre.

Abrahamsen er tidligere dømt for bedrageri. DN avslørte høsten 2013 hvordan Abrahamsen og faren Jan Ingolf Kristiansen solgte aksjer til tyske småsparere gjennom falske meglerhus, såkalte boilerrom, på Mallorca. Investorene ble presentert for falske verdivurderinger og fiktive pressemeldinger om kontrakter med blant annet oljeselskapet Gazprom.

Tiltalebeslutningen gjelder bedrageri mot investorer i Finland, Sverige og Danmark, blant annet næringslivstopper og formuende privatpersoner, samt selskaper på De britiske jomfruøyene og Guernsey.

I kjølvannet av DNs sak anmeldte Sintef bruken av en fiktiv testrapport fra selskapet. Rapporten ble brukt til å legitimere teknologien bak selskapets filtre. Flere topper i oljeselskaper og i statens oljeselskap Petoro reagerte på at de ble fremstilt som styremedlemmer i Johnsen Oil, uten at de var det.

«Ingen konkrete ting»

Selskapet ble på det meste verdsatt til halvannen milliard kroner av det danske meglerhuset Schrøder Partners (som i dag er en del av revisjonsselskapet BDO), og det ble solgt aksjer som verdsatte Johnsen Oil til ti milliarder kroner.

Johnsen Oil er i dag konkurs.

– Det er ingen konkrete ting i tiltalen, de ramser opp masse punkter selvfølgelig, sier Are Abrahamsen til DN.

– Dere er tiltalt for grovt bedrageri og utroskap?

– Når det gjelder bedrageri, så var ikke det aktuelt for Ingolf og meg. Grunnlaget for bedrageri har ikke vi noe med. Det er snakk om små skrivefeil. Når det gjelder utroskap, så har vi skriftlig kontrakt på at vi kunne ta ut de pengene. Det var snakk om vanlige aksjesalg av mindre summer. Grunnlaget er feil, mener vi.

Krevende

I forbindelse med en Økokrim-razzia ifjor ble alle selskapets dokumenter beslaglagt.

– Nå får vi tilgang til alle dokumentene og epostene våre. Og vi får god tid til å gå gjennom alt dette. De har bare funnet småtterier, vi tar det med stor ro, sier Abrahamsen.

Han svarer også på vegne av sin far.

Bruken av boilerrom på Mallorca for å selge aksjer fra familien Kristiansen/Abrahamsens beholdning, er ikke en del av tiltalen.

– Økokrim har valgt å konsentrere tiltalen om de største og alvorligste tilfellene av bedrageri, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie til DN.

– Det har vært en krevende etterforskning, ettersom mye av de straffbare forholdene har foregått i utlandet, fortsetter han.

Jan Ingolf Kristiansens advokat, Erling O. Lyngtveit i advokatfirmaet Hjort, har tidligere fremstilt DNs avsløring som et ledd i et utpressingsforsøk mot Abrahamsen og Kristiansen.

– Det som har kommet frem i etterforskningen, er at Kristiansen avviser å ha noe ansvar for de handlinger han er tiltalt for, sier Lyngtveit.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.