Flere analytikerne mener at Marine Harvests slakteoppdatering bekrefter bildet med lav markedsvolumvekst og høye priser i 2017.

Marine Harvest nedjusterer slaktevolumguidingen for fjerde kvartal 2016 med 19.000 tonn på grunn av biologiske utfordringer. I 2017 venter selskapet å slakte 403.000 tonn, sammenlignet med konsensusestimat fra SME Direkt på 422.000 tonn.

Analytiker Lage Bøhren i Carnegie sier at når verdens største oppdretter sliter med å vokse, kan det også indikere lavere volumer for andre oppdrettere fremover.

-Vi har sett at forwardprisene har steget kraftig de siste ukene. Det er en følge av det bildet vi ser nå, nemlig at det vil komme svært begrenset med vekst, hvis noe vekst i det hele tatt, fra Norge neste år, sier Bøhren til TDN Finans.

Han sier at selv om estimatene på Marine Harvest må komme ned på oppdateringen, er den underliggende historien om lav tilbudsside og høye priser intakt.

-Vi mener fortsatt man bør kjøpe aksjen, sier Bøhren.

Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets mener også tallene bekrefter en svært stram tilbudsside i tiden fremover.

-Slakteguidingen er ned fem prosent i 2017 mot konsensus, men det blir mer enn kompensert ved at prisene kommer til å være så mye høyere. Konsensus for lakseprisen ligger på 57 kroner pr kilo i 2017, men prisene kan godt stige 5-10 kroner høyere enn det, sier Tønseth til TDN Finans.

Han mener det er 15-20 prosents oppside i ebit-estimatene basert på denne prisdannelsen.

-Slik jeg ser det er det helt klart positivt, fordi prisdannelsen mer enn kompensere for den negative effekten på volum, sier han.

Også Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets mener at lavere volumer mer enn motvirkes av høyere priser. Han omtaler i en oppdatering mandag, gjengitt av Intafish, utsiktene for laksemarkedet som veldig stramt.

Til TDN Finans sier Lye at oppdateringen bekrefter synet deres om lavere volum og høyere laksepriser på sikt.

Positivt for andre

Tønseth mener at for selskaper som Norway Royal Salmon og Grieg Seafood, som har stor spotpriseksponering og ingen oppdrettsvirksomhet i Midt-Norge, bør dagens oppdatering fra Marine Harvest være spesielt positivt.

-Samtidig er det et varsel på at Lerøy og Salmar vil ta ned guidingen, så for dem er det litt mer blandet, sier han.

Bøhren i Carnegie tror at oppdateringen har sterkest overføringsverdi til Lerøy og Salmar, som i likhet med Marine Harvest har stor oppdrettsvirksomhet i Midt-Norge.

-Det er der man har de største biologiske utfordringene akkurat nå, så det er de som størst sannsynlighet for å skuffe på volumsiden både i fjerde kvartal og neste år, sier Bøhren til TDN Finans.

Han tror imidlertid Bakkafrost, Norway Royal Salmon eller Grieg Seafood, som har oppdrettsvirksomhet i andre regioner, kan få en positiv effekt av dette.

-Grieg og NRS har vekstmuligheter fra nye lisenser neste år, så dette kan bare indikere høyere priser for dem. Bakkafrost ar oppdrettsvirksomhet på Færøyene, hvor biologien er bedre. De kan dermed også bare dra fordeler av dette, sier han.

Nedjusterer estimater

Ikke alle er like positive. ABG Sundal Collier skriver i en oppdatering mandag at de kommer til å nedjustere inntjeningsestimater for Marine Harvest med tre til syv prosent i 2016 og med to til fem prosent for 2017.

Meglerhuset beholder sin holdeanbefaling og kursmålet er uendret på 135 kroner.

Nordea Markets skriver i en oppdatering mandag at gitt den nåværende verdisettingen er det vanskelig å se en signifikant attraktiv oppside i Marine Harvest-aksjen.

Nordea Markets mener at selskapet fortsatt har for lavt driftsresultat gitt det super sterke spotpris- miljøet.

«Den nåværende prising av aksjen innebærer en normal driftsresultat-margin nær 19 kroner per kilo, vi har ennå ikke vært der, men regner med å komme dit i løpet av de neste kvartalene da kontraktsprisene fortsetter å øke», heter det i oppdateringen fra Nordea Markets.

Pareto Securities nedgraderer anbefalingen på Marine Harvest til hold fra kjøp etter dagens slakteoppdatering og setter ned kursmålet til 149 kroner fra 157 kroner.

Les også:
– Det er en uhorvelig arroganse i dette
Xi advarer: - Farlig periode for verdensøkonomien
Nå inntar bloggeren styrerommet dnPlus

DNtv anbefaler:

- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert:

DN-podkast: Finansredaksjonen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.