Oljeserviceselskapet Aker Solutions fikk et resultat før ned- og avskrivninger (ebitda) på 477 millioner kroner i årets tredje kvartal, melder selskapet fredag. Det var ventet et resultat på 470 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Det Kjell Inge Røkke-deleide selskapet leverer produkter og tjenester for olje- og gassindustrien over hele verden

- Vi leverer nok et kvartal med sterk gjennomføringsevne og driftsmessige forbedringer og opprettholder stabile marginer midt i fortsatte utfordringer for hele industrien, sier toppsjef Luis Araujo i Aker Solutions i en pressemelding fredag.

Foran skjema

Selskapet opplyser at det er foran skjema med tanke på effektivitetsforbedringsprogrammet som har som mål å bedre effektiviteten med minst 30 prosent innen utgangen av 2017. Halvparten av forbedringen ventes å være oppnådd innen utgangen av året. Tidligere ventet selskapet å klare bare en fjerdedel av forbedringen i år.

Gjennom reorganisering ønsker selskapet å forenkle virksomheten slik at arbeidsflyten blr bedre.

Selskapet har rundt 15.000 ansatte, og har vært gjennom store nedbemanninger etter at oljeprisfallet slo inn i 2014. I år har selskapet varslet at opp mot 1500 stillinger ryker. Aker Solutions reduserte kapasiteten med 1000 stillinger ifjor, hvorav halvparten i Norge.

Bedre margin

Driftsresultatet endte på 289 millioner kroner i tredje kvartal etter en omsetning på seks milliarder kroner i kvartalet. Det var ventet et driftsresultat på 245 millioner kroner på en omsetning på 6,4 milliarder kroner.

I samme kvartal ifjor var driftsresultatet på 329 millioner kroner. Driftsmarginen, som er driftsresultat sett i forhold til omsetning, endte på 4,8 prosent i årets tredje kvartal, som er en forbedring fra 4,4 prosent i samme kvartal ifjor.

Driftsresultatet ble positivt påvirket av spesielle poster på syv millioner kroner. Til sammenligning ble fjorårets driftsresultat negativt påvirket av spesielle poster på 121 millioner kroner.

Utenom spesielle poster endte driftsresultatet på 280 millioner, mot 450 millioner kroner samme kvartal ifjor.

3,5 mrd i nye ordre

Omsetningen var ned med rundt 1,5 milliarder kroner i kvartalet, sammenlignet med tilsvarende kvartal ifjor. Nedgangen skyldes lavere etterspørsel etter oljerelaterte tjenester på verdensbasis og en reduksjon i ordreinngangen.

Selskapet fikk inn ordrer for 3,5 milliarder kroner i kvartalet, inkludert to vedlikeholds- og modifikasjonskontrakter fra Statoil på Troll og Utgard i Nordsjøen.

Ordrebeholdningen var på 31,67 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet, mens det var ventet en beholdning på 31,75 milliarder kroner, ifølge estimatene som SME Direkt har hentet inn for TDN Finans.

Rundt 60 prosent av beholdningen knytter seg til prosjekter utenfor Norge, opplyser selskapet.

Tegn til bedring

Utsiktene for oljeservice er fremdeles utfordrende og hele industrien opplever fortsatt at prosjekter blir utsatt, konstaterer selskapet i pressemeldingen.

«Det er noen tegn til bedring, primært innen modne felt, i takt med forventninger om at oljeprisene vil stabiliseres på et høyere nivå i 2017. Kostnadskutt i industrien har en effekt, med balansepriser som kommer ned på prosjektene, som kanskje vil tillate at noen store utbygginger vil bli vedtatt i de neste 12 månedene», skriver selskapet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.