Norwegian Finans Holding, som er selskapet bak banken Bank Norwegian, fikk et driftsresultat før skatt på 327 millioner kroner i tredje kvartal 2016, mot 178 millioner kroner i tredje kvartal 2015.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport, fremlagt fredag.

Det er en økning på 84 prosent. Norwegian Finans Holding eier 100 prosent av Bank Norwegian.

Bankverdier for 1,4 mrd.

Flyselskapet Norwegian Air Shuttle som ble startet av Bjørn Kjos eier 20 prosent av banken. Det var også Kjos som tok initiativ til å starte banken basert på flyselskapets store kapasitet, kundegruppe og trafikk på sin nettside. Bjørn Kjos personlig har aksjer til en verdi av 475 millioner kroner i banken.

Disse aksjene er eid indirekte gjennom flyselskapet. Kjos kontrollerer indirekte 15,6 prosent av flyselskapet.

Bjørn Kjos' sønn, Lars Ola Kjos (38) eier 6,3 prosent av banken og har dermed verdier for 964 millioner kroner i den. Samlet har familien bank-verdier for over 1,4 milliarder kroner i form av aksjer i Bank Norwegian.

Morselskapet Norwegian Finans Holding faller 1,2 prosent på Oslo Børs fredag  formiddag og har en markedsverdi på 15,3 milliarder kroner.

Selger låneprodukter via nett

Bank Norwegian er en nettbank for privatmarkedet. Banken selger enkle, standardiserte innskudds- og utlånsprodukter via web.

Selskapet hadde netto renteinntekter på 667 millioner kroner i tredje kvartal 2016, mot 375 millioner kroner i tredje kvartal 2015.

Bankens nedskrivninger på utlån utgjorde 119 millioner kroner i kvartalet, en økning på 9,6 millioner kroner fra andre kvartal 2016. Nedskrivningene tilsvarte 2,3 prosent av gjennomsnittlig brutto utlån, sammenlignet med 2,4 prosent i andre kvartal.

Brutto misligholdte lån utgjorde 1.336 millioner kroner i kvartalet, mot 1.145 millioner kroner ved utgangen av andre kvartal. Relativt til brutto utlån utgjorde misligholdte lån 6,1 prosent av brutto utlån, sammenlignet med 6,0 prosent ved utgangen av forrige kvartal, opplyses det.

Konsernets totalresultat for perioden utgjorde 247 millioner kroner i kvartalet, sammenlignet med 222 millioner kroner i andre kvartal 2016.

Bank Norwegian har en ren kjernekapitaldekning på 15,9 prosent, opplyses det.

 

- Prioriterer vekst

Administrerende direktør Erik Jensen i Norwegian Finans Holding garanterer at selskapet vil gå break even i Danmark og Finland i fjerde kvartal.

På andrekvartalspresentasjonen sa Jensen at virksomhetene i Danmark og Finland skulle gå «break even» i tredje kvartal, men det gjorde de ikke.

-Vi valgte å prioritere vekst i stedet, sier Jensen til TDN Finans.

Han forklarer at vekstkostnaden er høye i resultatregnskapet, i form av markedsføring, og at de tar store tapsavsetninger med en gang.

-Hvis vi hadde skrudd av veksten én måned, så hadde vi gått i overskudd, men det er ikke særlig langsiktig, sier han.

I fjerde kvartal er ikke selskapet fornøyd hvis de ikke klarer 2,5 milliarder kroner i utlånsvekst. I oktober og november er det full fart, og markedet er ikke så impulsivt som mange tror, ifølge Jensen.

-Folk planlegger. Hvis man har et finansieringsbehov inn mot jul, så vet man at man ikke kan komme lille julaften. Da dabber farten av de siste 14 dagene av desember, sier han.

Venter at veksten vil fortsette

Norwegian Finans Holding gjentar at resultatveksten fortsetter gjennom sterk utlånsvekst, stabile marginer, kostnadskontroll og god kredittkvalitet, og venter at veksten vil fortsette i fjerde kvartal.

«Rentenivået i landene hvor banken er representert forventes å holde seg lavt. Banken forventes å dra fordel av rentenivået gjennom lave finansieringskostnader», heter det.

Videre opplyser banken at investeringsporteføljen har gitt en tilfredsstillende avkastning. Porteføljens lave risikoprofil videreføres.

Selskapet gjentar fra andrekvartalsrapporten at kredittkvaliteten i Norge og Sverige viser en stabil utvikling, og nedskrivningsnivået på utlån ventes å være stabilt fremover. Det ventes høyere tap innledningsvis i Danmark og Finland.

«Banken har en betryggende kapitalsituasjon. Eksisterende kapitalbase og interngenerering av kapital anses tilstrekkelig for bankens vekstambisjoner», gjentas i rapporten.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.