– Trumps valgseier kan føre til et økonomisk tilbakeslag i USA og Kina. Dette er nok ikke en analog til brexit, hvor det var et børsfall og det kom opp igjen, sier investor Jens Ulltveit-Moe (74).

Han forsøkte å ta innover seg den overraskende seieren for Donald Trump natt til onsdag.

Donald Trumps seier i det amerikanske presidentvalget sendte Rec-aksjen nedover, og Ulltveit-Moe hadde på det meste et papirtap på sine aksjer på mer enn 100 millioner kroner.

Rec har siden 2015 blitt lidende av at Kina og USA har vært i handelskrig, og både priser og volumer har falt som følge av at det kinesiske markedet i praksis har vært stengt. Kursfallet onsdag morgen skyldes at mange frykter en forverring av handelskrigen og forholdet mellom Kina og USA.

– Vi har jo følt på hva en handelskrig er i et par år nå. Vi har følt hvordan andre kommer til å få det, sier Ulltveit-Moe.

Uro for proteksjonisme

NHO-direktør Kristin Skogen Lund sier de ansatte er «preget».

– Vi får håpe at Trump snart klargjør sin økonomiske politikk og skaper forutsigbarhet. Det viktigste for oss er handelspolitikken, hvor han har stått frem som proteksjonist. Det er veldig viktig for Norge at vi opprettholder en verden med frihandel. Det er vi veldig avhengig av, sier hun.

Skogen Lund sier hun som de fleste andre i Norge, ikke akkurat har heiet på Trump.

– Men vi må håpe at dette blir bedre enn retorikken har tilsagt, og vi må håpe at vi, når det gjelder forsvar og sikkerhet, fortsatt har et sterkt Nato. Dette er en påminnelse til Norge hvor viktig det er at vi stiller oss bak Nato, EU og de internasjonale mekanismene, sier hun.

Bekymret er også leder Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund.

– Trumps politikk vil ramme internasjonal handel, og hans valgseier er et generelt tilbakeslag for globalisering og økt internasjonalt samarbeid, sier Henriksen.

Trump har gjennom hele valgkampen kjempet for høyere importavgifter og mindre frihandel.

– Vi er en av verdens største skipsfartsnasjoner, og det er en stor bekymring at den påtroppende presidenten i verdens viktigste økonomi tar til orde for en fragmentering av verdenshandelen og utfordrer den globale rettsorden, sier han.

Venter på USA-søknad

Flyselskapet Norwegian har startet mange flyruter til USA de siste tre årene. I tillegg venter de på å få godkjent en søknad om trafikkrettigheter i USA for et irsk datterselskap, Norwegian Air International. I den saken har fagforeninger og flyselskaper i USA kjempet hardt mot Norwegian. Også Norwegian har fått føle proteksjonisme på kroppen.

– USA er et av våre viktigste markeder og det vil det fortsette å være fremover også. Hos oss er det «business as usual», sier pressekontakt Astrid Mannion i Norwegian.

Både SAS og Norwegian var blant taperne på Oslo Børs med en nedgang på mellom to og tre prosent onsdag ettermiddag.

I bank- og finansmarkedet har de negative reaksjonene etter Trump-seieren vært mindre enn ventet.

– Sannsynligvis vil valget påvirke DNB lite direkte. Vi har 80 prosent av virksomheten vår i Norge. Men vi kan få indirekte effekter av hvordan en ny amerikansk politikk påvirker blant annet valuta og økonomisk vekst, sier kommunikasjons-direktør Thomas Midteide til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.