Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Tror på 10 prosent avkastning i 2017

Investor og megler Jan Petter Sissener tror han kan gi kundene sine ti prosent avkastning i år.  Foto: Mikaela Berg
Investor og megler Jan Petter Sissener tror han kan gi kundene sine ti prosent avkastning i år.  Foto: Mikaela Berg les mer

Finans

- Klarer vi ti prosent har vi all grunn til å være fornøyd

Meglernestor Jan Petter Sissener mener forventningene til aksjemarkedet er høye. Ekspertene advarer mot en rekke risikofaktorer i 2017.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Aksjeekspertene tror aksjemarkedet vil gi rundt ti prosent avkastning i 2017. 

– Man skal ikke «underpromise and overdeliver», men klarer vi ti prosent har vi all grunn til å være fornøyd, sier meglernestor Jan Petter Sissener.

Tre dager på brexit, tre timer på Trump, tre minutter på Italia

Jan Petter Sisseners fond Sissener Canoplus forvalter 1,6 milliarder kroner for sine kunder. Disse pengene mener han å kunne øke med åtte til ti prosent i år, etter å ha blitt gledelig overrasket over aksjemarkedets robusthet i 2016. 

– Først kom brexit, som var spådd å forårsake en ti prosents nedgang på børsene. Det gjorde det vel i tre dager. Så kom Trump, med ditto forventninger, det varte vel i tre timer. Og så kom det italienske grunnlovsvalget, der varte reaksjonen i tre minutter, sier Sissener.

 Han er overrasket over hvordan markedet har svelget unna disse viktige hendelsene.

– Uansett hvordan du ser på det, så har hver enkelt av disse faktorene vært med på å øke risikopremien i aksjemarkedet. Men markedet har ignorert det, sier Sissener. 

Sjekk utviklingen i aksjer på DN Investor

Mer uro i vente

Sissener er ikke like sikker på om aksjemarkedet vil stå seg like godt gjennom uro i 2017.  

– Vi tror at 2017 kan by på en del utfordringer. Donald Trump tiltrer som president og det skal foretas viktige valg i Nederland, Frankrike og Tyskland. Utfallene av disse valgene kan få store konsekvenser for blant annet EU-fellesskapet. Stigende kronekurs kan også bli en utfordring for mange, skriver Sissener i et nyhetsbrev til sine kunder. 

Han advarer også om at valutapendelen kan svinge motsatt vei.

– Er man investert i internasjonale fond eller verdipapirer, som har hatt fordeler av svekket kronekurs de siste par år, så bør man være oppmerksom på at det nå kan gå motsatt vei. Vi hedger våre investeringer som foretas i valuta, da vi ikke ønsker å påta oss risiko med valutasvingninger, heter det.

"Lengste og treigeste i historien"

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Markets. Foto: Mikaela Berg

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Markets tror også på en avkastning på opp mot ti prosent på aksjer i 2017. 

– Det underliggende bildet taler for at aksjer vil fortsette veien oppover. Den økonomiske syklusen etter finanskrisen har vært en av de lengste og tregeste i historien, og 2017 tror vi vil markere starten på slutten av denne syklusen. Vi går nå inn i ekspansjonsfasen, som er den siste fasen i den økonomiske syklusen, der selskaper øker investeringene og inflasjonen tar seg opp. I dette scenarioet er aksjer et bedre sted å være enn i obligasjoner, og vi beholder vår overvekt i aksjer, og gjør ingen endringer i den regionale aksjestrategien eller rentestrategien, skiver Rein og teamet i Nordea Markets i en fersk rapport.

Men sjefstrategen advarer mot at det er en grunn til at aksjer kalles «risikable aktiva». 

– Det er noen risikofaktorer som skiller seg ut i 2017. Den mest åpenbare trusselen for videre aksjemarkedsoppgang er politisk risiko. Vi mener likevel det er lav sannsynlighet for en ny økonomisk nedtur i 2017, til det er de underliggende forholdene for gode, skriver Rein.

Nordea Markets har tro på at selskapsinntjeningen blir den sterkeste på fem år – i alle fall utenfor USA.

– Energisektoren vil avslutte den toårige inntjeningsresesjonen og bidra til å trekke samlet inntjening høyere. Selskapsmarginene i Europa viser endelig tegn til å ta seg opp, mens i USA vil marginene presses av høyere lønnsvekst og strammere arbeidsmarked, skriver Rein.

Tror det vil snu i shipping

Sjefstrateg Peter Hermanrud Foto: Elin Høyland

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank har tidligere sagt til DN at han tror aksjer vil gi ti prosent avkastning i 2017. 

– Oddsene er helt greie for et godt børsår med en oppgang på rundt ti prosent. Vi vil fortsette å se ganske kraftig oppsving i sykliske næringer, og det vil dra børsen videre selv om det nå ser litt dyrt ut i forhold til inntjeningen. Inntjeningen vil komme seg opp, og da blir det bra børsår – selv om jeg tror inntjeningen vil stige mye mer enn kursen, sa Hermanrud tidligere denne uken.

Hermanrud tror råvarer vil gjøre det bra, og det vil påvirke selskaper som Hydro og Yara og kanskje også Rec Silicon. 

– Jeg tipper energi også vil være bra. Og jeg tenker at shipping kanskje kan bli den neste som vil komme til å snu, og at det kan skje en gang i 2017. Shipping er nå der offshore var i fjor: det er så dårlig at det ikke kan gå verre.

Ertzeid tror mye er tatt ut

Konserndirektør DNB Markets Ottar Ertzeid. oto: Javier Auris

DNB Markets er mer forsiktig i sitt syn på aksjemarkedet i år. Markets-sjef Ottar Ertzeid anbefaler hverken å skyte masse penger inn eller å selge seg kraftig ned på børsen.

– Når Børsen nå er kommet til all-time high betyr det at den har steget en del allerede. Fremover tror vi på en normal markedsavkastning i størrelsen fem til åtte prosent, sier Ertzeid.

Skal det komme større vekst enn det fremover, tror Ertzeid at børsselskapenes inntjening må opp.

– Men det er fortsatt potensial i enkeltaksjer, mener han.

STOREBRAND ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Finans Sissener Canoplus Donald Trump Tyskland Frankrike Nederland Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.