Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oslo Børs endte svakt ned mandag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Oslo Børs endte svakt ned mandag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold les mer

Børskommentar

Sterk sjømatsektor på svak Oslo Børs

Hovedindeksen endte noe ned mandag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oslo Børs snudde ned mandag ettermiddag, mens oljeprisene falt noe tilbake etter god oppgang fredag kveld.

Sjømatsektoren holdt seg sterk gjennom hele dagen.

Oljeselskapene Aker BP og DNO steg moderat. Franske Total meldte mandag morgen at de kjøper hele danske Maersk Oil for 7,45 milliarder dollar med oppgjør i aksjer og gjeldsovertakelse. Analysehuset Wood Mackenzie påpeker at transaksjonen er det største Nordsjø-vektede avtalen siden fusjonen mellom Statoil og Norsk Hydro i 2006.

DNB Markets skriver at kjøpesummen kun er litt høyere enn analytikerne hadde ventet i forkant, og at det derfor har begrenset effekt på A.P. Møller-Mærsk-aksjen, som steg rundt 2,6 prosent på København-børsen. Total-aksjen var ned 0,1 prosent på Paris-børsen.

Mener cash ville vært bedre

Sydbank mener en transaksjon der Mærsk mottok betaling i kontanter hadde vært bedre, men forstår at dette kan ha vært vanskelig å få til.

- Nå får man eierskap i Total, og det er den nest beste og kanskje eneste realistiske løsningen, for det har nok vært vanskelig å finne en kjøper som har mulighet til å gjøre et oppkjøp i denne størrelsesorden, sier Sydbank-analytiker Morten Imsgard til Ritzau Finans.

DNB Markets varsler for øvrig at det kan ble fokus på DNO denne uken, ettersom det irakisk Kurdistan-fokuserte oljeselskapet legger frem kvartalsrapport på torsdag.

Samtidig går også de irakisk-kurdiske myndighetene videre med planene om folkeavstemningen om uavhengighet for den kurdiske selvstyreregionen i Nord-Irak, på tross av protestene fra blant andre sentralstyremyndighetene i Bagdad. Avstemningen er planlagt til 25. september, og DNB påpeker at dette vil kunne føre til «økende politisk risiko» fremover.

Sterk sjømatsektor

Ellers er det markert oppgang i sjømatsektoren på Oslo Børs mandag, etter at ABG Sundal Collier oppjusterte sine estimater for lakseprisene i 2017 og 2018 til henholdsvis 60,6 og 59,5 kroner pr kilo, fra tidligere 58,0 og 54,5 kroner.

Samtidig med prisoppjusteringen, oppgraderer meglerhuset sin anbefaling på Marine Harvest og Grieg Seafood til «kjøp», fra tidligere henholdsvis «hold» og «salg».

Både Marine Harvest og Grieg Seafood sammen med flere andre opprettselskaper legger forøvrig frem kvartalsresultater denne uken. Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets er litt avventende før rapportene.

- Det var sterke priser i andre kvartal, men på den negative siden vil kostnadsnivået fortsatt være høyt. Vi har generelt litt blandede følelser i forkant av resultatene, da vi venter at flere av selskapene vil bli nødt til å senke produksjonsguidingen, men tallene for perioden i seg selv vil være gode, sier analytikeren til TDN Finans.

- For tidlig å bli mindre bekymret

Tønseth mener videre at det er noe tidlig å bli mindre bekymret med tanke på prisene fremover, og viser til at det fortsatt er mange tonn laks som skal ut på markedet.

- Norsk eksport er for øyeblikket på 22.000 til 23.000 tonn i uken, til priser på om lag 53 til 54 kroner per kilo, og vi skal opp til rundt 27.000 til 28.000 tonn per uke om fem til syv ukers tid, så vi er spente på hvordan prisdannelsen blir, sier han.

Marine Harvest-aksjen steg 2,0 prosent mandag, mens Grieg Seafood-aksjen steg 6,4 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,10 prosent til 725,72 poeng, omsatt for 2.905 millioner kroner.(Vilkår)

Finans Oslo Børs Børskommentar
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.