Denne sterke anmodningen var det oppdretter Ola Braanaas som serverte for fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) da han besøkte Byrknesøy i Gulen, en av de tradisjonsrike og store oppdrettskommunene langs norskekysten.

Braanaas sier til NTB at han helst tror at konsernsjef Atle Eide i Pan Fish er ute etter å mele sin egen kake når han vil redusere forkvoter nå.

–Han er ikke først og fremst opptatt av den norske oppdrettsnæringens ve og vel.

Verre tider
Oppdrettsselskapet Firda Seafood har 60 ansatte, sterk lokal forankring og har klart seg bra tross de store problemene for norsk oppdrettsnæring. Braanaas tror det kommer enda verre tider, og at laksenæringen først i andre halvår 2004 kan regne med skikkelig bedring i prisene.

Nå anmoder han norske myndigheter og norske kommuner om ikke å legge forholdene til rette for en konkurransevridning, som vil være resultatet dersom det skal legges ut redningsplanker for selskap som har skaffet seg kjempegjeld og beveger seg på konkursens rand.

–Det er ikke forkvotene, men mangel på likviditet som er det store problemet i oppdrettsnæringen akkurat nå, sier han.

Faller fra
Braanaas mener at norske fiskerimyndigheter må benytte anledningen nå til å passe på at de beste overlever og godta at aktører som har posisjonert seg feil faller fra. Samtidig ber han om større langsiktighet i forkvoteordningen og økt prioritering av oppdrettere som driver en integrert virksomhet - produksjon av alt fra yngel til matfisk, videreforedling, pakking og eksport.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen har allerede antydet at noen av Braanaas’ utspill, som treårig forkvoteordning, kan bli en realitet. Dette blir avgjort i august. Ludvigsen har også sansen for å tildele nye konsesjoner til eksisterende virksomheter, som driver industrielt og trenger bedre kapasitetsutnyttelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.