Vinmonopolets ledelse har gitt saken høyeste prioritet, og startet fredag morgen den interne granskingen av påstandene om at 10 butikksjefer og ekspeditører i Vinmonopolet over flere år skal ha latt seg smøre av en av Vinmonopolets leverandører, vinimportøren Ekjord as.

I regi av Ekjord as skal de involverte dels ha deltatt på årlige smøretilstelninger med ledsagere på Hankø Yacht Club, eller ha latt vinimportfirmaet Ekjord as sponse julebord for ansatte i Vinmonopolet med gratis brennevin.

Ikke til stede
Vinmonopolets administrerende direktør Knut Grønholt hadde fredag hendene fulle med å håndtere spørsmål fra pressen om skandalen. Han var derfor ikke selv tilstede under samtalene med de 10 involverte personene fredag.

– Men jeg kan bekrefte at en del av de påstander som er satt fram om brudd på vårt interne regelverk, ble bekreftet under disse samtalene, sier Grønholt til NTB.

Han sier det er bekreftet at det over noen år har vært «et arrangement på Hankø i regi av Ekjord der noen av Vinmonopolets ansatte har deltatt»:

– Det kan dreie seg om 10 personer, som har deltatt en eller flere ganger. Dessuten er det så langt bekreftet ett tilfelle hvor ansatte i en av Vinmonopolets butikker har mottatt tre flasker brennevin som hilsen eller et bidrag til de ansattes julebordtilstelning. Ansatte har også erkjent å ha mottatt billetter til Holmenkoll-søndagen.

Hodet kaldt
Grøholt avviser overfor NTB at det allerede nå er klart at regelbruddene er så graverende at de vil måtte medføre avskjed for de involverte.

– Her må vi holde hodet kaldt. Det som er skjedd, bryter med våre interne regler, regler som også gjelder våre leverandører. Men vi må bringe endelig klarhet i hva skjedd og hvordan dette kan forklares før vi vurdere reaksjonsmidlene, sier Grøholt.

Han sier han håper Vinmonopolets interne gransking kan være avsluttet i løpet av neste uke.

– En rask avkl#229 er viktig både av hensyn til personalet og av hensyn til Vinmonopolets renommé, sier han.

Suspendert
De ti butikksjefene og ekspeditørene som omfattes av anklagene om utilbørlig påvirkning fra vinimportøren, ble fredag fritatt for arbeidsplikt så lenge granskingen pågår. Grøholt sier dette betyr at de ikke skal utføre sine vanlige jobber, men være tilgjengelige for å svare på spørsmål fra ledelsen, og gi ledelsen informasjon om hva som har foregått.

Grøholt sier noen av de involverte mener de har opptrådt innenfor regelverket, men dette avviser direktøren: De forhold som er bekreftet, representerer brudd på Vinmonopolets strenge reglement for kontakt mellom ansatte og leverandører, ifølge Grøholt

Ble ikke sparket
Grøholt forteller at det for noen år siden ble avdekket at en butikksjef hadde fått noen flasker vin og brennevin fra en leverandør til en juletilstelning. Oppsigelse ble da vurdert, men konklusjonen ble at vedkommende fikk en skriftlig advarsel.

Vinmonopolets interne gransking hadde fredag ikke brakt flere ansatte inn i saken, men Grøholt understreker at granskingen også vil ta sikte på å avdekke om det finnes andre kritikkverdige forhold.

Ikke vinsmakinger
Vinmonopolet besluttet fredag å legge ned samarbeidet med leverandøren Ekjord as mens granskingen pågår. Suspensjonen innebærer at Ekjord as ikke kan kontakte ansatte i Vinmonopolets butikker, bare noen ansatte i administrasjonen som blir utpekt av ledelsen.

Vinmonopolet vil heller ikke delta i noen vinsmakinger eller andre arrangementer i noen vinimportørers regi i granskingsperioden, ifølge Grøholt.

Jobbe grundig
Grøholt sier Vinmonopolets ledelse tar saken veldig alvorlig.

– Vinmonopolet er veldig avhengig av at det er tillit til oss, og at vår integritet er ubestridt. Som monopolbedrift er det avgjørende at vi likebehandler leverandører og produkter. Derfor er det alvorlig når det kommer fram påstander om at virkeligheten ikke er slik vi ønsker at den skal være, sier direktøren. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.