Mange av klokkene som drammenseren John André Sandquist (37), selger er smuglet inn i landet, skriver Dagens Næringsliv.

I Drammen går Sandquist, som er siviløkonom fra BI, bare under navnet «Smiley», men er nesten like kjent som «Klokke-John», eller «Benny», etter skikkelsen i Olsenbanden.

Men drammenseren, med hus på solsiden i Drammen, fører ikke virksomheten sin opp i selvangivelsen. Han hadde null i formue og hadde en skattelignet inntekt på 77.000 kroner i 2006. Og kona hans, også hun uten inntekt og formue av betydning, kjører rundt i en Porsche Cayenne.

Rolex-møte
4. februar i år følger DN på avstand en av Sandquists handler på gaten i Oslo.

Bilen er en svart Porsche 911 Turbo. Den smyger seg oppover Elisenbergveien på Oslos vestkant rett før lunsj. Ytterst i krysset mot Frognerveien stopper sjåføren. Han blir sittende og vente.

Omtrent samtidig kikker John André Sandquist (37) på mobiltelefonen. Han sitter på bakrommet hos Briljant Ur og Gull bare hundre meter unna. Nå strekker Sandquist den lange kroppen sin, reiser seg og griper en stor, svart skinnbag.

– Jeg må en tur ut, sier han.

John André Sandquist går til høyre, krysser veien og setter seg inn i den svarte Porschen med den største selvfølge. Så åpner han bagen lastet med klokker som tilsammen er verd årslønner for vanlige folk. Kunden følger nøye med. Denne gangen handler det om en Rolex GMT Master, ifølge DN.

Pussig, i grunnen. Porschemannen har så langt gått konkurs med fire ulike selskaper. I tillegg ble han ifjor sommer også begjært personlig konkurs av kemneren i Oslo. Mannen i sportsbilen skal ifølge alminnelige spilleregler ikke ha råd til klokker av dette kaliberet.

Flere store klokkebutikker utenfor Norge sier til DN at de må vente minst ett år på å få inn ett enslig eksemplar av klokken Bigger Bang som Sandquist ville selge til fiansmannen i Porschen. I Norge skal det visstnok bare finnes tre eksemplarer av denne helt spesielle modellen av Bigger Bang, to av dem er skaffet til veie av John André Sandquist.

John Andre Sandquist er ifølge DN godt kjent i flere av de største norske meglerhusene. Med klokkebagen i hånden har han vandret mellom ABG Sundal Collier i Munkedamsveien, First Securities og SEB Enskilda på Aker Brygge. Kanskje en svipptur inn til gamle kolleger i DnB og opp til Pareto i Dronning Mauds gate. Markedet har vært nesten umettelig.

Se de heteste klokken, og les hva de sier om brukeren.

Hvordan fikk han innpass?
Dagens Næringsliv kjenner til en megler som har brukt flere millioner kroner på å kjøpe klokker av John André Sandquist. Tilsammen har vedkommende alene handlet mellom 30 og 40 klokker i løpet av noen få år.

Men hvordan har Sandquist fått innpass hos nesten hele den norske meglerstanden, spør avisen?

Mange sier at døråpneren har vært Eirik Berghs kollega i ABG Sundal Collier, Geir Ringstad (47), som i likhet med Sandquist er fra Drammen. Ringstad er i dag er sjef for egenhandel i meglerhuset

– Javel. Det har jeg ingen kommentar til, sier Ringstad til DN.

Frem til for et par år siden ble Sandquist og hans kurérer stadig stoppet og observert på grenseoverganger, flyplasser og i fergehavner. Ofte har Tollvesenet reagert på kurérenes stil i forhold til hvilken klokke de har på armen. Også tollvesenets sambandsmann i Spania har hatt Sandquist i kikkerten. Men plutselig forsvant klokkemannen fra radaren.

– Sandquist har knekt koden. Det er ingen hemmelighet at han er blitt borte for oss, sier tollmannen litt oppgitt til DN.

Godset til jeg dør
– Ærlig talt, guttær. Hvilke klokker jeg kjøper er vel en privatsak, hæ.

Investor Atle Kittelsen fra Drammen vrir seg ved bordet hos Baker Hansen i Torget Vest i Drammen. Kittelsen er en kjent skikkelse i byen. Etter at han tjente flere hundre millioner på å selge det spanske sms-selskapet Movilisto, har han blant annet kjøpt seg opp i fotballklubben Strømsgodset. Han har bygd et av byens mest prangende hus og han kjører rundt i biler som ikke gjør skam på pengene hans.

– Jeg har kjøpt noen klokker. Men jeg vil ikke å si noe mer om dette, asså.

Men Atle Kittelsen har kjøpt flere armbåndsur av Klokke-John. I april 2007 kjøpte han for eksempel to stykker. Han har dessuten lånt ut en halv million kroner til Sandquists kone, Patricia.

Vil ikke svare på spørsmål
Dagens Næringsliv har gjentatte ganger forsøkt å få John André Sandquist til å svare på spørsmål om virksomheten sin. Sandquist har mottatt en rekke spørsmål levert på hjemmeadressen i Drammen og han har også møtt Dagens Næringsliv i Drammen og bekreftet at han ikke ønsker å svare på noen spørsmål fra avisen.

16. oktober 2007 ble John André Sandquist i Drammen Tingrett dømt til ett års fengsel for brudd på regnskapsloven, merverdiavgiftsloven og ligningsloven. Dommen ble anket, men anken ble avvist av Borgarting lagmannsrett 28. november samme år.

Les hele den utrolige historien om klokkemannen John André Sandquist i DN påske onsdag.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.