Kristelig Folkeparti krever at næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) tar resolutte grep overfor Telenor etter avsløringen av barnearbeid hos en av konsernets underleverandører i Bangladesh.

Partiet synes Telenor-styrets reaksjon over konsernledelsen var en blek affære.

– Det som nå er avslørt, dreier seg om mer enn symboler. Dette går ut over Norges anseelse og omdømme i verden. Vi liker å tenke på oss selv som forbilder når det gjelder helse, sikkerhet og arbeidsmiljø, og da er avsløringen av slike forhold svært uheldig. Det går på Norges verdighet løs, sier KrFs Ingebrigt S. Sørfonn til NTB.

Les også: Veritas godkjente Telenors underleverandør

Telenor-saken ble drøftet på ukemøtet til KrFs stortingsgruppe i dag. Konklusjonen var ifølge Sørfonn enstemmig og tydelig. Næringsministeren må inn i saken på en helt annen måte enn det han har vist så langt, mener KrF. 

Ikke bra nok
– Det er ikke nok at styret selv rydder opp. Det styreledelsen vartet opp med tirsdag, var en tam forestilling. Det virker som Telenor driver ansvarsfraskrivelse og skyver underleverandørene foran seg, sier Sørfonn.

Han vil ikke rasle sterkere med sablene ennå, men gjør oppmerksom på at Stortinget har en kontroll- og konstitusjonskomité som kan gå nærmere i inn saken, selv om denne komiteen for tiden er Stortingets mest travle.

– Foreløpig retter vi all oppmerksomhet mot næringsministeren. Han få orden på dette, sier Sørfonn.

Forkl#229
 Andersen (Ap) går på sin side sterkt i rette med dem som mener at departementet, som største eier i Telenor, ikke har foretatt seg noe etter at arbeidsforholdene hos en underleverandør i Bangladesh ble avslørt.

– Dette er helt feilaktig. Allerede 17. april hadde departementet og Telenor et møte, der det ble gitt en bred orientering fra Telenors side. Vi ba om en forkl#229 på hvordan dette kunne skje, og forsikringer om at Telenor ville rydde opp for å hindre gjentakelser, sier Andersen i en pressemelding på departementets hjemmeside.

Meldingen ble lagt ut før gruppemøtene onsdag, og departementet var på det tidspunkt ikke kjent med KrFs kraftige reaksjon.

Inspeksjon
Andersen viser til at Telenor, ifølge egne utsagn, tar saken svært alvorlig og at to personer fra selskapet har vært i Bangladesh for å inspisere anleggene.

Under oppfølgingssamtaler med departementet redegjorde Telenor for en rekke tiltak, blant annet krav til alle underleverandører om skriftlig bekreftelse på at arbeidsforholdene er i henhold til retningslinjene om helse, miljø og sikkerhet.

Telenor har nå inspisert alle fem underleverandører, og kontrakten er sagt opp med én av dem.

Norske Veritas
Det Norske Veritas har uavhengig av dette gjort en undersøkelse av arbeidsforholdene hos underleverandørene. Denne blir presentert av konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenors hovedkontor i Oslo torsdag.

– Som aktiv eier har vi klart og tydelig bedt Telenor om å rydde opp. Telenor er havnet i en alvorlig situasjon, og som største eier er vi ikke fornøyd med forholdene og svikten i rutinene. Vi er imidlertid fornøyd med at Telenor tar saken på alvor. Departementet vil følge saken nøye, ikke minst for å forsikre oss om at selskapet og styret sørger for bedre rutiner og oppfølging, sier Andersen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.