Den økonomiske krisen slår brutalt inn på arbeidsmarkedet, og DN.no skrev nylig at finansbransjen er en av de næringene som vil bli få det tøffest.

Les saken: - 20-30 prosent må gå

- Flere bransjer sliter enormt nå, og arbeidsgivere venter at de rufsete tidene vil fortsette en stund til, sier Rubrikk.no-gründer Adil Osmani til DN.no.

Rubrikk.no er landets eneste søkemotor som søker gjennom alle ledige stillinger og rubrikkannonser på arbeidsmarkedet i Norge.

"Lavkonjunkturen er på vei. Antall stillingsannonser faller kraftig", skrev DN.no da trenden snudde i begynnelsen av mai.

Siden har det bare gått én vei: Nedover. Bare fra september til oktober er fallet merkbart.

  - Vi ser veldig store forandringer det siste halvåret, og de siste ukene har det virkelig tilspisset seg. Finanskrisen gjør bedriftene usikre på om de skal satse eller ei. Det fører blant annet til at større prosjekter settes på hold. I tillegg har flere selskaper nå begynt å nedmanne, sier Osmani, som følger utviklingen fra dag til dag.

- Usikkerheten vil fortsette. Statistikken vår viser at bedriftene vegrer seg for å rekruttere i de tidene vi nå er inne i, legger han til.

Hvilken vei går arbeidsmarkedet? Diskutér saken nedenfor!

Her er svikten størst
"Bank, finans, eiendom og forsikring" er helt på topp på listen over bransjer med sviktende etterspørsel. Her har svikten i stillingsannonser vært på hele 71 prosent siden mars.

- Hvilke bransjer vil rekruttere minst i tiden fremover?

- Innen hotell, restaurant og reiseliv vil det nok bli enda tøffere. Hvis krisen fortsetter, må vi regne med færre turistbesøk. Hvis man må kutte ned på forbruket, står dessuten restaurantbesøk høyt på listen. I bank og finans ser vi ingen bedring fremover. Også administrasjon og kontor kan få det tungt. Bygg og anlegg er allerede i grøfta, men det er fortsatt langt til bunnen. I tillegg er jeg spent på å se hvordan det går med it.Varehandel kan også få en kraftig svikt. Her ser vi gjerne konsekvensene av krisen litt på sikt - når folk begynner å shoppe mindre, oppsummerer Adil Osmani.

Les mer om it-svikten her:
- Nå kommer krisen

Her kuttes det
Slik kommer du gjennom krisen



Denne grafen viser hvilke bransjer som sliter tyngst i Norge for øyeblikket:

 

Les mer om smellen i finansbransjen her:

- 20-30 prosent må gå
- Ber til Gud om at bunnen er nådd
Meglerhus har kastet inn håndkleet
Massive kutt i Acta
Pareto sparker supermeglere
Landsbanki stenger dørene i Norge
Kaupthing-kundene fortviler

Så stor har nedgangen vært det siste halvåret:

 



Slik har stillingsannonse-markedet utviklet seg på Rubrikk.no siden mars:





  • 1. mars: 66.007
  • 1. juni: 43.771
  • 1. september: 26.123
  • 1. oktober: 21.135




  • 1. mars: 52.206
  • 1. juni: 36.601
  • 1. september: 29.183
  • 1. oktober: 26.401

Selv om arbeidsledigheten er på vei opp og bedrifter har begynt å vegre seg for å ansette flere, er ledigheten fortsatt veldig lav, understreker Adil Osmani.

Og i enkelte bransjer holder rekrutteringsaktiviteten seg høy - tross usikre tider.

- Innen for eksempel olje og gass er etterspørselen etter nyansatte fortsatt stor. Er man utdannet ingeniør, er det ikke noe problem å få jobb. Etterspørselen etter ingeniører vil neppe avta. De sterkeste kandidatene får jobb uansett, bedrifter er alltid på jakt etter gode hoder, sier Osmani.

Les også:
Studenter på optimisttoppen

Hvilken vei går arbeidsmarkedet? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.