Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad setter igang en egen uavhengig, finansiell og juridisk gjennomgang av prosessen rundt handlene i Aker Solutions.

- Må få alt på bordet
- Årsaken til at vi nå setter igang en egen, uavhengig gjennomgåelse er at ingen skal kunne stille spørsmål ved uavhengigheten eller habiliteten, slik vi har sett i løpet av helgen, sier Brustad til DN.no søndag kveld.

Brustad og Nærings- og handelsdepartementet har brukt helgen til å gå gjennom saken.

- Det er ingen tvil om at dette er en krevende sak. Nå må vi sørge for å få alt på bordet, sier ministeren.

Statens gjennomgåelse kommer i tillegg il den Aker Holding har bedt Aker Solutions sette i gang.

- Grisete
Departementets initiativ kommer blant annet etter at Kjell Erik Eilertsen i Dagens Næringsliv fredag kalte handlene en skandale.

Han er mangeårig analytiker i Fearnley Fonds og fulgte Aker Solutions, tidligere Aker Kværner, tett. Nå jobber han i hedgefondet Ferncliff Asset Management, hvis hovedeier er investor Øystein Stray Spetalen.

- Dette er så grisete at jeg ikke har ord for det, sier han om hele transaksjonen.

Les: - Så grisete at jeg ikke finner ord

Mange hatter
Søndag skriver Aftenposten at Kristin Krohn Devold, som skal lede den såkalte uavhengige granskingen i regi av Aker Solutions, får over en halv million kroner i året fra Kjell Inge Røkkes Aker-selskaper.

Le4s: Røkke-gransker betalt av Røkke

Brustad ba opprinnelig styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solution ta hånd om granskingen, men han erklærte seg inhabil fordi han også er tilknyttet det Røkke-kontrollerte Aker ASA.

Nå tar nærings- og handelsministeren grep.

- Ikke noe mer å snakke om
Departementet jobber nå med å utarbeide mandatet for gjennomgåelsen, og Brustad satser på å ha utvalget som skal gjøre jobben på plass raskt, uten å ville tidfeste dette nærmere. Gjennomgåelsen skal foretas av juridisk og finansiell ekspertise.

- Hvordan opplever du Aker Holding og Aker Solutions håndtering av saken etter at du anmodet om en uavhengig gjennomgåelse?

- Vi opplever at det fra flere hold blir stilt spørsmål om uavhengigheten til mennesker og selskap. Da er det ikke noe mer å snakke om, vi må ha vår egen gjennomgåelse, sier Brustad til DN.no.

- Sikrer statens eierinteresser
- Det er Nærings- og handelsdepartementet som ivaretar statens eierinteresser i Norge. Når slike saker oppstår, foretar vi en egen gjennomgang for å forsikre oss om at statens eierinteresser ivaretas, sier Brustad.

Aker Solutions kjøpte torsdag Akers eierandel på 46 prosent i Aker Oilfield Services fra Aker, 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply), 33 prosent i det børsnoterte teknologiselskapet Odim og 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk.

Aker Solutions betalte 1.391 millioner kroner for aksjepostene, noe som ga Aker ASA en regnskapsmessig gevinst på 478 millioner kroner i andre kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.