Odd Reitan (58) har fulgt debatten rundt John Fredriksen med interesse.

- Jeg er full av beundring over det Fredriksen har fått til. Shipping har jeg ikke peiling på, men jeg skjønner hans hodepine. Fartøyene er på havet, ikke i Norge. Vi sliter heldigvis ikke de samme problemene. Men jeg skjønner samtidig frustrasjonen til dem som driver it-bedrifter, for eksempel, og må begynne å selge aksjer for å klare å betale formuesskatt, sier Reitan til Dagens Næringsliv.

Ifølge 2008-ligningen har Reitan en formue på knapt 600 millioner kroner. I løpet av de siste tre årene har han betalt rundt ti millioner i skatt. Sønnene som begge er oppført med formuer rundt 350 millioner kroner har også betalt noe tilsvarende i skatt de siste tre årene.

Reitangruppens bidrag til skattekassen var i fjor på 343 millioner kroner, ifølge konsernets finansdirektør. Totalt fikk Reitangruppen et driftsresultat i første halvår på 1,1 milliarder kroner. Det er drøyt 100 millioner mer enn ifjor. Rema bidrar alene med 622 millioner.

- Selv politikerne er ikke dummere
- Det er noen skattesorter som er helt feil, i forhold til å skape motivasjon, men både formuesskatten og arveavgiften kommer til å forsvinne i Norge. Verden er blitt mindre, så det må bare skje. Jeg er derfor ikke så bekymret. Så lenge landene rundt oss har sluttet å operere med formuesskatt, vil Norge også følge etter. Selv politikerne er ikke dummere enn at de skjønner det, Og da må alle disse skattene helt bort. Det koster samfunnet like mye om noen byråkrater skal sitte og regne på litt mindre tall. De må helt bort, med en gang, sier Reitan til DN.

Reitan vil ha flat skatt.

- Vi bør ha flat skatt. 90 av 100 skatteadvokater vil si det er best, om du spør dem. Og skatteprosenten, ja den bør kanskje ligge på 30 prosent, for å ta et rundt tall, sier Odd Reitan til DN.

Dialog med Giske
Odd Reitan prater rett som det er med nærings- og handelsminister Trond Giske.

- Vi kjenner Trond og har en dialog med ham. Trond har spurt oss og vet hva vi mener. Politikere kan ikke alt de heller, på lik linje med at vi ikke kan alt. Vi har en veldig åpen diskusjon med Trond, og jeg er som sagt sikker på at en del skatter faller bort, etterhvert.

- Åpne for endringer
Nærings- og handelsminister Trond Giske kommenterer skatteutspillet slik:

- Som jeg har sagt før, har vi ikke noe religiøst forhold til formuesskatten og er åpne for endringer. Foreløpig har vi ikke funnet gode nok alternativer for å kompensere for inntekten, sier Giske til DN.

Les også:

- Jeg er møkkalei!

- Formuesskatten vil drepe den alminnelige økonomi


Henter formuesskatt i boligen din (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.