Den statseide forskningsstiftelsen Nofima mener det overhodet ikke er bevist at oppdrettsnæringen, lakselus og rømt laks representerer noen trusel for villaksen, skriver Dagens Næringsliv.

Forskeren og kråkebollegründeren Jan Arve Gjøvik er svært kritisk til norsk villaksforskning.

Han konkluderer i en rapport finansiert av Fiskeri - og havbruksnæringens forskningsfond at villaksutviklingen i Norge er vesentlig bedre enn i andre land med bestander av atlantisk laks.

- Er ikke dokumentert
-Da jeg startet dette arbeidet trodde jeg lakselus var farlig for villaksen. Men etter å ha lest 200 vitenskapelige artikler, ser jeg at det ikke er dokumentert. Det samme gjelder rømt oppdrettslaks, sier Gjøvik til DN.

Både Nofima, som er et næringsrettet forskningsinstitutt, og NINA, Norsk institutt for naturforskning, fikk begge i oppdrag å gjennomgå Gjøviks notater om rømning og lakselus.

Etter at institusjonene hadde kommet med sine innspill gjennom såkalte reviews, slår Gjøvik fast i den endelige rapporten at det ikke finnes dokumentasjon på at oppdrettsnæringen påvirker villaksen.

- Faller på sin egen urimelighet
Forskningssjef Kjetil Hindar hos Norsk institutt for naturforskning (NINA), sier rapporten fra Gjøvik og utspillene fra Nofima faller på sin egen urimelighet. .

- En som jobber med ren forskning kan selvfølgelig ha som ambisjon å finne frem til det perfekte svaret. Men vi som jobber med å gi råd til forvaltningen, skal finne de best mulige svarene basert på akkumulert kunnskap. Da kan vi ikke, som Nofima og Gjøvik, bare si at «det er ikke vist at». I den grad det er usikkerhet om en forkl#229smodell, må forvaltningen være basert på føre-var-prinsippet. Det er nedfelt i naturmangfoldloven. Vi mener at det allerede finnes god vitenskapelig dokumentasjon på at lakselus og rømt oppdrettslaks påvirker villfisk negativt. Dette er oppsummert i vår review av Gjøviks notater, sier Hindar til Dagens Næringsliv.

Les også: Bruk av lusegift til himmels


Lover 500 kr i finnerlønn per rømt oppdrettslaks

Alle tunfiskbestander kan bryte sammen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.