Det spesialutviklede datasystemet følger med på om kundebehandlerne i datterselskapet DNB Liv jobber raskt nok og at de ikke tar for mange pauser. Innsatsen blir målt minutt for minutt, skriver Dagens Næringsliv.

I løpet av dagen får de ansatte som er underlagt ordningen, til sammen åtte minutter til toalettbesøk, røykepauser, private telefonsamtaler, avislesing og andre tilfeldige private gjøremål. Det er fastsatt en standard for hvor mange telefonsamtaler en ansatt bør ha – og hvor lenge hver samtale bør vare, skriver avisen.

Et spesialutviklet datasystem følger med på om de ansatte i deler av DNB-konsernet jobber raskt nok – og ikke tar for mange pauser. Systemet måler de ansattes innsats minutt for minutt, skriver Dagens Næringsliv.

DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide understreker overfor NTB at de ansatte har 36 minutters fritid hver dag i tillegg til lunsj. De åtte minuttene inngår i denne drøye timen med fri.

– Dette viser hvor galt det kan bære av sted når ledelsen ukritisk innfører et målesystem på individnivå. Her har man sannsynligvis ikke tenkt grundig nok gjennom konsekvensene av å sette så rigide tidsgrenser. Rigiditet satt i system, sier advokat Pål Behrens i Finansforbundet til DN.

Datatilsynet er svært kritisk og mener systemet er «meget personverninngripende».

– Det er ikke lov å innhente flere og mer detaljerte personopplysninger enn nødvendig for å oppnå det angitte formålet. Et slikt kontrollregime tar fra de ansatte enhver frihet i løpet av deres arbeidsdag, sier seniorrådgiver Hågen Ljøgodt i Datatilsynet til DN.

Målte hver enkelt
Målingene blir gjort i datterselskapet DNB Liv (tidligere Vital).

Det er satt en standard for hvor mange telefonsamtaler en ansatt bør gjøre unna – og hvor lenge hver samtale bør vare.

– Vi måler hovedsakelig ikke den enkelte medarbeider, men måler teamet over tid for å kunne planlegge riktig bemanning, sier administrerende direktør Tom Rathke i DNB Liv til Dagens Næringsliv.

DNB vedgår imidlertid at noen teamledere har latt seg friste til å bruke resultatene til å måle hver enkelt medarbeider. De tillitsvalgte koblet i høst inn Finansforbundet, næringens største fagforbund.

Rathke avviser at det faktisk er slik at de ansatte har kun åtte minutter til «tilfeldige» private gjøremål.

– Dette er definitivt feil. Det som er riktig er at vi ved måling legger til åtte prosent av den planlagte tiden til «rest and relaxation», sier han til DN.

- Kan misbrukes
Hovedtillitsvalgt for de ansatte i DNB Liv, Jørn O. Kvilhaug, er fornøyd med at Datatilsynet tar klart avstand fra individuelle målinger.

– Vi vet at systemet kan misbrukes til å foreta individuelle målinger. Når Datatilsynet setter en stopper for det, er vi fornøyd. Det er arbeidsflyten som skal bli målt, ikke det individuelle. Det er i utgangspunktet hensikten med hele systemet, sier Kvilhaug til DN.

Les også: Nordmenn sutrer over for lav lønn


<b>Han vil offentligjøre bonusen din</b>

- Det må gå an å lukke kontordøren uten å få dårlig samvittighet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.