Den europeiske gjeldskrisen skyller innover norsk eksportindustri.

Den neste finanskrisen kan komme til å ramme Norge langt hardere enn krisen som rystet verdensøkonomien i 2008, skriver Dagens Næringsliv.

Norsk Industri legger nå kriseplanen som skal forhindre en total tilfrysning i det norske finansmarkedet.

– Vi startet arbeidet med denne planen i sommer og vil jobbe videre med den gjennom august, sier Knut E. Sunde, direktør for Bransje og Industripolitisk avdeling i Norsk Industri.

- De står og vakler
Han tror en ny finanskrise vil kunne få et helt annet omfang enn det vi så i 2008 og 2009, siden sentralbankene og nasjonale myndigheter nå i stor grad har brukt opp hele våpenarsenalet sitt og ikke vil være istand til å føre effektiv motkonjunkturpolitikk på samme måte som under forrige finanskrise.

– Sjansen for at man mister kontrollen over situasjonen, er større nå. I tillegg vet vi at norske banker er like sårbare nå som forrige gang. De er like kortsiktig finansiert, og deres internasjonale eksponering er like stor. Derfor vil en internasjonal krise bli til en norsk krise like raskt som forrige gang, sier Sunde til Dagens Næringsliv.

Han understreker at situasjonen er svært usikker og at en ny finanskrise kan slå til når som helst.

– De europeiske bankene er i en veldig skjør situasjon. De står og vakler på rekke og rad som dominobrikker, sier Sunde til DN.

Les også: Eksportindustrien møter veggen

Vanskeligere for bedrifter å få banklån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.