- Det er spesielt vanskelig å rekruttere folk til sjauejobbing på byggeplasser, og til jobber i skitne miljøer der det er dårlig lukt, sier direktør i Proffice, Stein André Haugerud.

Når DN.no prater med ham, har han nettopp vært i et møte med lederne i bemanningsbyrået. Her var alle var enige om at det er vanskeligst å rekruttere folk innenfor bygg og renhold.

- Vi er kanskje blitt litt bortskjemte, sier Haugerud og legger til:

- Generasjonen som skal ut i arbeidslivet nå har et helt annet syn enn generasjonen før. Er du 25 år i dag har du ikke hatt mye motgang, for å si det sånn. Spør du en på 50, er synet litt annerledes.

Han tror årsaken er at Norge har hatt lav arbeidsledighet over lengre tid og mener dette har ført til en endret holdning blant nordmenn i forhold til arbeidslivet.

- Det hadde vært spennende å se hva som hadde skjedd om arbeidsledigheten hadde økt, da tror jeg mange måtte bitt i det sure eplet, sier han.

Få vil vaske
Hos Adecco nevner informasjonssjef, Anne-Stine Talseth, yrker som innebærer enkel matproduksjon, renhold og å stå i oppvasken som typiske yrker nordmenn ikke vil ha.

- Jeg tror dette henger sammen med lav arbeidsledighet, og generelt høyere utdannelse, skriver hun i en mail til DN.no.

Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, opplyser at det er spesielt vanskelig å finne folk innen bygg og anlegg og innen kokkeyrket. I tillegg merker også Manpower at renholdsarbeid er lite populært.

- Folk vil gjerne ha jobber som er godt betalt, nå er det sånn at renholdsarbeidere tjener bra, men folk vil likevel ikke ha disse jobbene. Jeg vil egentlig ikke spekulere i hvorfor, men når du først tar utdannelse er det andre jobber du søker i stedet for, sier Brath.

Selgere, sjåfører, ingeniører og faglært arbeidskraft
Hvert år gjennomfører Manpower undersøkelsen ”Talent Shortage”, hvor de spør arbeidsgivere hva slags kompetanse de sliter mest med å finne. På topp her ligger selgere, sjåfører, ingeniører og faglært arbeidskraft.

- Disse fire bytter litt plass fra år til år, men de holder seg som regel på toppen, sier Brath.

Ifølge henne er ofte mangel på kompetanse årsaken til at disse stillingene er vanskelige å fylle. Hun mener yrkesfaglig utdannelse er for lite anerkjent, noe som fører til at få velger å gå den veien.

- De fleste velger å ta teoretisk utdannelse. Dette fører til mangel på faglært kompetanse. Innen slaktebransjen må det for eksempel importeres arbeidskraft i sesongene slik at vi kan få fårikål til høsten og pinnekjøtt til jul.

Utlendinger er mer åpne
Hos bemanningsbyråene må arbeidskraft fra utlandet hentes inn for å fylle både de jobbene der det er mangel på kompetanse og de minst populære jobbene. I starten av året viste tall fra skattedirektoratet at 387.103 utenlandske statsborgere fikk skrevet ut skattekort i Norge i 2011. De fleste av disse kom fra Sverige og Polen.

-De som kommer fra utlandet har en helt annen motivasjon enn det nordmenn har. De kommer nettopp fordi de vil jobbe, og er derfor mer åpne i forhold til arbeidsoppgavene, sier direktør i Proffice, Stein André Haugerud.




89 000 mennesker fra 15-74 år var arbeidsledige i Norge andre kvartal 2012. Dette tilsvarer 3 prosent av arbeidsstyrken.

Arbeidsledige defineres som personer uten inntektsgivende arbeid, men som forsøker å skaffe seg arbeid og kan begynne i arbeid straks. Arbeidsstyrken er summen av arbeidsløse og sysselsatte mellom 17 og 74 år.

Kilde:ssb







Les også: - Hadde aldri godtatt norsk arbeidsmoral her i Hong Kong

- Det er en grunn til at svenskene får jobbene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.