Stein Erik Hagen forstår godt frykten for at de aller rikeste i landet vil kunne bli fremstilt som nullskattytere dersom formuesskatten fjernes. Det uttaler han overfor VG mandag.

- Meningsløs og forvirrende
Professor i skatterett Ole Gjems-Onstad ved BI ber imidlertid om at uttrykket «nullskattyter» avvikles. Beskrivelsen er meningsløs og forvirrende, mener han.

- Skattesystemet er vanskelig nok som det er, om ikke politikerne skal kaste inn begreper som egentlig er innholdsløse, sier Gjems-Onstad til DN.no og forklarer:

- Har du et aksjeselskap, så vil jo selskapet betale skatt. Og hvis du ikke tar ut utbytte av selskapet, så er du nullskattyter. Det blir ikke riktig.

 

- Epler og pærer
Ifølge Gjems-Onstad forteller ikke nullskattyterbegrepet noe annet enn at en person har organisert formuen sin i selskapet sitt.

- Uttrykket brukes som om disse personene unngår å betale skatt når de i realiteten betaler skatten på en annen måte enn det lønnstakere gjør. De har selskaper som tar inntektene fordi det er det naturlige - og det er ikke noe galt i det. 

- Nullskattyterbegrepet brukes som om alle skulle være lønnstakere. Det er de ikke, og man sammenligner dermed epler og pærer. At dette er et «lureuttrykk», vet de som bruker det, sier han tydelig oppgitt.

Næringspolitisk rådgiver Eirik Kollerøy i Bedriftsforbundet er enig. Interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter mener begrepet er feilslått.

- En skattekrone er en skattkrone, uansett hvordan den betales. Det blir feil å ikke se på helheten, sier Kollerøy.

Særskatt på norsk eierskap
Både Kollerøy og Gjems-Onstad mener formuesskatten må fjernes.

Sistnevnte viser til at det i realiteten er snakk om en særskatt på norsk eierskap - en ordning BI-professoren hevder vi ikke er tjent med.

- Det er dyrere for en nordmann enn det er for en utlending å eie en norsk bedrift. Det er veldig lett å få et insentiv for å flytte ut. Det er vi heller ikke tjent med, sier Gjems-Onstad og peker på John Fredriksen som kroneksempelet:

- Det sies han er god for 50 milliarder kroner, mest sannsynlig mer. Formuesskatten på det er 1,1 prosent. Det er 550 millioner kroner delt på 356 dager. Skulle John Fredriksen flyttet tilbake til Norge, ville formuesskatten være 1,5 millioner kroner per døgn. Alle skjønner at det er drøyt mye å betale for å bo i Norge.

 

- Gjør tilpasninger
Bedriftsforbundet har som mål er at det skal bli enklere å drive virksomhet i Norge, og Kollerøy mener formuesskatten rammer nettopp deres medlemmer.

- Det er lett å bli nullskattyter for de aller rikeste. De sier selv de gjør tilpasninger. Det er de mindre bedriftene som har kapitalintensive driftsmidler som rammes av formuesskatten, sier han og fortsetter:

- For småbedriftene representerer formuesskatten på mange måter en dobbelsmell. Det er de små og mellomstore bedriftene som også har det vanskeligst med å få låne penger til å finansiere investeringer. Da er det dess viktigere at du slipper å tappe bedriften for midler for å betale denne formuesskatten. Formuesskatten er penger som kunne stått seg bedre ved å bli reinvestert i virksomheten.

«Ikke realistisk»
Stein Erik Hagen foreslår at dagens formuesskatt erstattes av en årlig formuesskatt på hus, hytter, biler, båter og andre luksusgjenstander.

- Forslaget er bedre enn ingenting, men Bedriftsforbundet vil ha bort hele formuesskatten, kommenterer Kollerøy.

Gjems-Onstad beskriver Hagens utspill som «verdifullt, men ikke realistisk».

- Det er verdifullt med alternativer, men forslaget er ikke realistisk fordi det vil ramme vanlige folk som tilfeldigvis har dyre eiendommer veldig hardt, sier han.

BI-professoren mener derfor debatten heretter må begrense seg til å handle om formuesskatten i sin helhet.

- Det er en dårlig skatt og argumentene for å oppheve den er gode. Både Sverige og Danmark har opphevet formuesskatten, og ingen kan anklage dem for å være spesielt «rikingvennelige». De har gjort det fordi det er en gammeldags skatt som i en internasjonal verden virker mot sin hensikt. Det er ingenting galt i å følge etter, så denne debatten må vi tørre å ta, sier Gjems-Onstad.

Les mer:
- Hadde vært en fordel


Stein Erik Hagen vil ha rikingskatt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.