DNB legger ned 36 av 180 bankkontorer i Norge i løpet av de neste to årene, skriver Dagens Næringsliv.

– Kundeadferden har endret seg veldig de siste årene. Særlig i 2012 så vi en digital eksplosjon, hvor blant annet mobilbankbruken tredoblet seg. I dag har vi langt flere besøk i mobilbanken vår enn på kontorene våre. I nettbanken har vi ti millioner besøk i måneden, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Midteide sier banken de siste årene har bygget ut tilbudet med bank og post i butikk, og at det i dag er 2500 steder der kundene kan sette inn eller ta ut penger og betale regninger.

DNB er ikke alene om å kutte ned på antall filialer.

Nordea la ned 11 av drøyt 100 kontorer ifjor. Danske Bank la ned seks av 40 kontorer.

- Sånn kommer det til å bli
Rådgivingsselskapet Cicero Consulting tror 600 bankkontorer i Norge vil forsvinne innen 2020.

- Og det er ingen spådom, det er sånn det kommer til å bli. Det vil bli store endringer i filialstrukturen, og det er en direkte konsekvens av endret kundeadferd, sier administrerende direktør Iren Tranvåg i konsulentselskapet Cicero Consulting til Dagens Næringsliv.

Hun viser til at også strengere krav til bankene om å ha tilstrekkelig med kapital gjør at de er på jakt etter å kutte kostnader. Hun viser til at bankfilialene utgjør en fjerdedel av bankenes kostnader.

Fremtidens bankkontorer vil være mer spesialiserte og sentraliserte, mener Cicero Consulting. Særlig rådgivning på skatt, sp#229 og pensjon blir viktig, tror Iren Tranvåg.

Handelsbanken i Norge går imidlertid motsatt vei av sine konkurrenter.

– Vi vil bygge kontornettet vårt videre i Norge, og det er vel ingen som går den veien vi går. Jeg tror konkurrentene våre ser på bankkontorene bare som en kostnad, mens vi mener at det er der kundene hører hjemme, sier Handelsbanken-sjef Dag Tjernsmo til Dagens Næringsliv.

Handelsbanken har 49 bankkontorer, og er i ferd med å åpne ett nytt kontor i Oslo og ett i Trondheim.

Les også: Torsdagens kvartalsresultat: Blandet fra DNB (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.