Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Bamas dominans bekymrer.
Bamas dominans bekymrer. les mer

no_topic

Forbrukerrådet bekymret over Bamas makt

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Frukt- og grøntleverandøren Bama har om lag 60 prosent av markedet i Norge, og kan få nærmere 70 prosent dersom selskapet også starter leveranser til ICA. Forbrukerrådet er bekymret over makten selskapet kan få.

Forbrukerrådet foreslo i fjor å splitte Bama fordi selskapet har blitt en aktør med for stor markedsmakt ved at det kontrolleres av to dagligvarekjeder. Nå børster Forbrukerrådet støv av forslaget, skriver Nationen.

– Vi ser at Bama har blitt en veldig dominerende aktør, noe som vil forsterke seg ytterligere dersom det også skal levere til ICA. Da er det enda større grunn til bekymring, sier fagdirektør for mat og handel, Gunstein Instefjord.

Forbrukerrådet ønsker en evaluering som ser på behovet for eierskapsbegrensning i dagligvarehandelen. Bama er et klart eksempel på uheldig markedskonsentrasjon, ifølge Instefjord. Han mener det bør være mulig å få på plass et rammeverk og lovverk som hindrer ytterligere konsentrasjon.

– Det er en sterk markedskonsentrasjon på frukt og grønt, som forsterker seg når Bama er eid av to sentrale konkurrenter, og kan levere til en tredje aktør, sier han.

Matvarekjeden ICA får i dag frukt og grønt fra selskapet Norgesgrønt. ICA ønsker å bli kunde i Bama-systemet og venter nå på at NorgesGruppen, som eier 46 prosent av Bama, skal gi grønt lys. Saken er ennå ikke avgjort, delvis fordi Rema 1000, som eier 20 prosent av Bama, tidligere har uttalt at det er uaktuelt for Bama å levere til ICA.

Nationen har ikke lykkes med å få kommentarer fra Bamas styreleder Kristian Nergaard eller selskapets administrerende direktør Rune Flaen. (