Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

Spår kraftige lønnskutt i Norge

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den dagen det norske oljeeventyret ikke lenger kan finansiere nordmenns lønnsnivå, må lønningene kraftig ned, kanskje så mye som 25 prosent, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til Finansavisen.

Morks kollega, seniorøkonom Kari Due-Andersen i Handelsbanken Markets, sier til Dagens Næringsliv at den viktigste årsaken til den særnorske lønnsveksten har vært etterspørsel etter arbeidskraft for direkte og indirekte leveranser til oljesektoren.

Når oljeinvesteringene slutter å vokse, kan norsk økonomi måtte belage seg på tøffe omstillinger.

Til Finansavisen sier Mork at nordmenn må venne seg til lønnskutt, kraftige sådan, for å komme ned til nordisk nivå den dagen oljeinvesteringene ikke kan finansiere særnorske lønninger.

Vi er ikke smartere
– Norge er en boomtown. Det er det vi har, det er det vi er. Vi må ikke innbille oss at velstanden skyldes at vi er smartere enn alle andre eller mer ansvarlige enn alle andre, sier Mork.

I perioden 2003 til 2012 lå det norske lønnsnivået 38 prosent over gjennomsnittet i Norden og 64 prosent over gjennomsnittet i eurosonen.

Selv om det fortsatt er langt fram til den dagen dette vil skje, mener Mork at det er bedre å forberede seg mentalt på at det vil skje enn å tviholde på at det ikke kommer til å skje.

En kriseløsning som i SAS, der de ansatte for noen måneder siden ble tvunget til å jobbe mer for mindre lønn, vil da prege hele arbeidslivet.

- Når impulsene fra oljeinvesteringene forsvinner, må vi lære å tilpasse oss på linje med andre nordiske land. Kanskje må dette til og med skje fort, for oljeinvesteringene kan falle raskt når de først begynner å falle, sier Due-Andersen til DN.

Kina-boble?
Professor Hilde C. Bjørnland ved BI frykter at det er en boble som sprekker i KIna, og at landet kan få en vedvarende lavere vekst.

Det vil kunne ramme norsk økonomi.

- Hvis Asia får en relativt kraftig tilbakegang som er noe vedvarende, vil det kunne være med å presse oljeprisen ned. Det vil bety svakere inntjening for norsk økonomi gjennom redusert eksportoverskudd og svakere innenlandsk etterspørsel, sier Bjørnland til Dagens Næringsliv.

Les også: Høye norske lønninger: - Det går ikke lenger- Vi skal ikke bli for selvgode

- Vi kommer til å miste mange tusen arbeidsplasser

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer