Italienske Cocca er ifølge YS-foreningen Parat den første tidligere Ryanair-ansatte som åpent har utfordret selskapet. Hun vakte oppsikt internasjonalt da hun og en kollega i april sto fram i NTB og fortalte om arbeidsforholdene i selskapet.

– Det er helt uforståelig for oss at Moss tingrett har tatt så lett på denne saken, sier nestleder Vegard Einan i Parat til NTB. YS-forbundet Parat er fagforeningen til Cocca.

Cocca og partshjelperne YS og LO mener tingretten ikke har forstått verken omfanget av hennes arbeid på bakken i Norge eller tilknytningen hun har til landet som følge av ansettelsen i Ryanair.

Det framgår av ankeskriftet Coccas advokater har sendt Moss tingrett. Først etter at Ryanair har levert sitt tilsvar fredag, sendes dokumentene til behandling i Borgarting lagmannsrett. Det sentrale spørsmålet er om saken hører hjemme i norsk eller irsk rett.

Henvist til Irland
Tingretten fastslo i en kjennelse for drøyt to uker siden at Coccas søksmål ikke hører hjemme i norsk rett, fordi hun teknisk sett var ansatt i Irland i og med at flyene er irske. Cocca saksøkte Ryanair for usaklig oppsigelse kort tid før prøvetiden på ett år gikk ut og mener det er norsk lov som må gjelde fordi hennes hjemmebase var Rygge i Moss.

Tingretten bygger på en uriktig forståelse av tvisteloven, samt norske domstolers og EU-domstolens praksis, står det i ankeskriftet som NTB har fått tilgang på.

Det er dessuten «en siste betydelig feilvurdering av faktum» når Moss tingrett konkluderer med at det må være en fordel for Cocca å få behandlet søksmålet i Irland, og på et språk hun er mer fortrolig med. Den tidligere flyvertinnen er italiensk statsborger og har «ingen reell tilknytning til Irland», ifølge ankeskriftet.

Viktig EU-dom
– Det er ikke noen tvil om at hovedtilknytningen hennes for arbeidsforholdet er i Norge. Den eneste gangen hun har vært i Irland, var da hun ble kalt inn for å bli sagt opp, sier Einan.

Han peker på at flere vesentlige punkter i kjennelsen, som at Cocca er medlem av irsk folketrygd, har lønnskonto i Irland og er forsikret i Irland, er formaliteter hun måtte gå med på for å kunne være ansatt i Ryanair. De er irrelevante for hvilket land arbeidsforholdet reelt var knyttet til, ifølge Einan.

Ryanair vil først sende sitt tilsvar til anken fredag morgen, men det er ventet at der vil fastholde sin påstand fra tingrettsbehandlingen om at søksmålet må avvises fordi det ikke hører hjemme i en norsk domstol. Selskapet baserer seg spesielt på en dom i EU-domstolen for tre år siden, der det blir tilbakevist at man «til vanlig» utfører sitt arbeid i det landet man forlater og vender tilbake til ved start og slutt på arbeidsdagen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.