Gründer og investor Morten Sundstø startet å spekulere i aksjer fra gutterommet som 16-åring. Den første millionen tjente bergenseren mens han studerte økonomi på Handelshøyskolen BI.

- Dessverre tapte jeg den rimelig fort ved å «go all in» i Oslobanken rett før konkursen. Jeg lærte da at den ekstreme smerten ved å tape penger er så vanvittig sterkere enn gleden ved å tjene penger, sier Sundstø til DN.no idag.

- Større valgmuligheter
Etter å ha fullført studiene på BI, tok Sundstø fatt på det som skulle bli en 15 år lang karriere som profilert analytiker i en rekke nasjonale og internasjonale meglerhus.

Innen fem år i bransjen var han Nordens best betalte aksjeanalytiker under 30 år.

- Hvilke fordeler har man med rikdom?

- Rikdom gir betydelig større valgmuligheter for seg selv og familien, dersom du her mener rikdom målt som penger. Jeg tror de fleste som har suksess er enig i at den største rikdom hva business kan gi deg, er tilfredsheten ved å lykkes.

- Hva er den største ulempen?

Ha fokus på hva du kan få andre til å gjøre for deg og mindre fokus på hva du kan gjøre for andre. Morten Sundstø

- På veien må mye ofres. Det er ofte ikke tid til så mye annet, dersom man starter på null. I tillegg er det dessverre slik at din beste venn og kollega på veien kan utvikle seg til å bli din verste fiende på grunn av misunnelse og grådighet. Derfor er det ikke til å unngå at man må ta noen «fighter», særlig i starten, som kan gi sår som gror langsomt.

Viktigste råd
De siste åtte årene har 43-åringen slått seg opp som gründer og privat investor. Mediene har ofte omtalt han som Norges svar på Gordon Gekko.

Selv har han oppkalt sitt eget investeringsselskap - Anacot Steel - etter selskapet den legendariske karakteren i 80-tallsfilmen «Wall Street» manipulerer aksjekursen til.

- Filmverdenes Gekko har mottoet «greed is good». Hva er dine tre viktigste råd for å lykkes i business, Sundstø?

- Du må ha «stayer»-evne og høye ambisjoner, samt være villig til å ofre seg 100 prosent for jobben.

- I tillegg må du være en flink nettverksbygger. Ha fokus på hva du kan få andre til å gjøre for deg og mindre fokus på hva du kan gjøre for andre. Ha tilgang på rikelig med kapital; din egen eller andres.

- Beste rusen
De siste årene har Sundstø satset på helseprodukter. Han er både investor og med-gründer i tre selskaper som selger kosttilskudd. Det var årsaken til at Anacott Steel gjorde det betydelig svakere i 2011 enn året før.

Da det dårlige resultatet ble lagt frem ifjor, uttalte Sundstø til DN.no at det vil ta to til fem år å bygge opp selskapene han satser på.

- Det å ha høye ambisjoner og deretter innfri dem gir jo den beste rusen som finnes, sier Sundstø.

- Bør formuesskatten fjernes?

- Ja.

Følg med på DN.no for flere spennende intervjuer i denne serien fremover.

Les også:
- Risikerer å bli lat og miste sulten (Idar Harry Vollvik)
- Odd, dette er ikke normalt (Odd Reitan)
Slik forsvarer sjeføkonom skyhøye meglerlønninger (Harald Magnus Andreassen)
- Jeg har ikke mye utdannelse å slå i bordet med (Elina Krantz)
- Suksess kommer ikke uten store tap (Jens Ulltveit-Moe)
- Ulempene ved å være bemidlet er sterkt overdrevet (Christian Ringnes)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.