Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Seriegründer Alf Bjørseth mener formuesskatten gir groteske utslag som ikke kommer frem i statistikken. Kristin Svorte
Seriegründer Alf Bjørseth mener formuesskatten gir groteske utslag som ikke kommer frem i statistikken. Kristin Svorte les mer

no_topic

- Formuesskatten har drevet meg til randen av emigrering

Alf Bjørseth, som står bak etableringen av solenergiselskapene Rec og Norsun, kaller formuesskatten gründerfiendtlig. Selv vurderte han å flytte til USA.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Formuesskatten gir groteske utslag, sier Alf Bjørseth til Dagens Næringsliv.

Han har vurdert å flytte til USA på grunn av den norske formuesskatten.

- Om man vil ha industriarbeidsplasser, må skatten endres, sier mannen bak Rec, Norsun og flere andre høyteknologiske selskaper.

- Den største faren ved formuesskatten er at kapitalister flytter ut. Jeg har vurdert det selv. Jeg har faktisk søkt og fått innvilget arbeidstillatelse i USA. Hvis det fortsetter som nå, er det like greit å arbeide fra et annet land, sier Alf Bjørseth til DN.

Gründeren reagerer på fremstillinger om at formuesskatten betyr lite eller ingenting.

Vil få slutt på "synsing"
- Innovasjon og nyskapning er noe alle etterspør. Samtidig gjør man det så vanskelig man kan for at noen skal lykkes med å skape noe nytt. For å få slutt på "synsingen" fra professorer og andre, har jeg gitt mitt helt konkrete eksempel. Det er million-skatten fra Norsun, sier Bjørseth.

"Jeg ønsker ikke å fremstå som en som ikke vil betale skatt. Men som gründer, etterhvert av en rekke industribedrifter i Norge, har formuesskatten drevet meg til randen av emigrering. Den gir groteske utslag for private eiere av selskaper som driver industriell innovasjon. Disse skadevirkningene kommer ikke frem i statistikk basert på historiske skattedata", skriver Bjørseth i et innlegg i DN mandag.

Bjørseth er selv en formuende mann - med formue etter skattelistene fra i underkant av 500 til drøye 700 millioner kroner de siste fem årene. Hoveddelen skriver seg fra nedsalg da solenergiselskapet Rec ble børsnotert.

Les også: Rema punger ut for å bli kvitt sjefer

- Dette kan markere slutten på et 30 års langt bullmarked