Næringsminister Trond Giske har vært i hardt vær etter at han tidligere i uken kritiserte Norsun-gründer Alf Bjørseth for å klage på formuesskatten.

Uttalelsen fikk blant annet høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved BI til å sette morgenkaffen i halsen. Nå tar også en rasende Kristin Skogen Lund, direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, bladet fra munnen.

- Alf Bjørseth er en vellykket seriegründer og et godt forbilde for norsk næringsliv. Jeg blir både skuffet og provosert når Giske går ut mot han, sier hun til DN.no.

Snur ikke
Til tross for de sterke reaksjonene, har ikke næringsministeren planer om å gå tilbake på sin argumentasjon.

Giske står fast ved at Bjørseth bør være spesielt forsiktig med å hamre løs på formuesskatten ettersom bedriften hans har mottatt millionbeløp i statsstøtte.

- Argumentet for formuesskatt er at det gir inntekter i statskassen. Særlig en bedrift som nyter godt av utgiftene bør være opptatt av at vi har inntekter, sier Giske til DN.no.

Full ordlkrig
Dermed er det duket for full ordkrig mellom næringsministeren og NHO-sjefen.

- Næringsministeren blander epler og bananer når han begynner å trekke inn statsstøtte i kritikken av formuesskatten, raser Skogen Lund.

- Jeg synes det er en stor avsporing å begynne å snakke om at man forstår skattesystemet, sier Giske oppgitt.

Og slik fortsetter det:

Næringsministerens peker på at Arbeiderpartiet allerede har kuttet bunnfradraget til fordel for 500.000 nordmenn. Skogen Lund understreker at arbeidet ikke har hjulpet næringslivet.

- Dette handler om at Arbeiderpartiet, som har vært så opptatt av norsk industri og eierskap, forsvarer en skatt som påfører norsk eierskap et handicap. Jeg forstår rett og slett ikke hvordan de kan stå ved det, sier en tydelig frustrert Skogen Lund.

Ferskt regnestykke
Skogen Lund mener det er viktig å understreke at det ikke er slik at de rike ikke betaler skatt om formuesskatten kuttes.

«I 2013 er det anslått at alle med en inntekt på over én million kroner utgjør 3,9 prosent av den voksende befolkningen. Denne gruppen bidrar med 22,9 prosent av alle skatteinntekter fra personer med skattepliktig inntekt. Fjerner du formuesskatten, vil de fortsatt betale 22 prosent», opplyser NHO i et skriv til DN.no.

Det er den liberale tankesmien Civita som står bak det ferske regnestykket.

- Hele grunnprinsippet i debatten om formuesskatt er galt. Det vi må forstå er at når noen lykkes med en bedriftsetablering, og at når den bedriften etter hvert lykkes og tjener penger, så er det veldig mange flere som tjener på det enn eieren. Det er dette som er grunnlaget for velstand for alle, sier NHO-sjefen.

Tidligere uttalt
Hun trekker også frem at Giske selv uttalte til NTB i 2011 at han var trygg på at formueskatten vil forsvinne.

- Jeg har tatt til orde for at formuesskatten kan gi skjevinvestering fordi ulike formuesobjekter vurderes så ulikt. Det er vel det største ankerpunktet, sier Giske idag.

Hverken han eller finansminister Sigbjørn Johnsen vil si noe mer konkret om skattens fremtid. Skogen Lund er imidlertid sikker i sin sak:

- Jeg tror både Giske, Stoltenberg og Johnsen faglig sett vet at våre argumenter er viktige. I en valgkampsituasjon som nå slår de imidlertid populistiske poenger på fordelingsaspektet. Det synes jeg de burde holde seg for gode til å gjøre, sier hun.

Passende beskrivelse
Det er liten tvil om at Giskes utspill har vakt oppmerksomhet i flere poltiske leire. Statsministerkandidat Erna Solberg må trekke på smilebåndet da temaet bringes opp.

- Jeg synes det er interessant at det blir en debatt om statsstøtte kontra formuesskatt. Jeg synes egentlig at aktørene selv har klart å beskrive Giskes sine standpunkter vel så godt som jeg ville gjort det, sier Høyre-lederen til DN.no.

Les alt om saken:
- Jeg måtte lese Giskes uttalelser et par ganger
- Statsstøtten større enn formuesskatten
- Formuesskatten har drevet meg til randen av emigrering

Les også:
Vil redusere formuesskatten
-Formuesskatten har svakheter
Dette er den nådesløse dommen til norske forretningsmenn og -kvinner

Mest lest på DN.no idag:
Tapte 85 millioner, saksøker banken
Ryanair må følge norsk lov i Norge
Han skattes like hardt som Petter Stordalen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.