Borgarting lagmannsrett har kommet frem til at norsk lov gjelder for Ryanair-ansatte som jobber med base i Norge.

21. august slo de fast i en dom at rettssaken som den tidligere ansatte italienske flyvertinnen Alessandra Cocca har anlagt mot flyselskapet skal gå i Norge, og behandles etter norske lover. Nå har saken også inspirert Ryanair-ansatte nedover i Europa:

En belgisk og fem spanske eks-kabinansatte i Ryanair med base i Charleroi i Belgia har saksøkt Crewlink og Ryanair for "grov utnyttelse" og krever 20.000 euro hver i erstatning. Saken skal opp til behandling i den lokale domstolen i Charleroi 4. november, skriver den belgiske avisen La Libre.

- Det er tydelig at Parats sak mot Ryanair har inspirert ute i Europa. Etter at Cocca sto frem med sin sak, har vi informert bredt i den europeiske fagbevegelsen om kjennelsen og prosessen, i tillegg til å sette ansatte i Ryanair i andre land i kontakt med fagforeninger i de landene de jobber i. Nå tar flere utenfor Norge til motmæle mot Ryanairs måte å behandle sine ansatte på, sier nestleder Vegard Einan i Parat til DN.no.

- Utnytter uklarheter ved lovverket
Han opplyser at saken i Norge og saken som nå er under oppseiling i Belgia, er nokså like:

Den oppsagte italienske flyvertinnen Alessandra Cocca, som åpent utfordret lavprisgiganten med sin historie om arbeidskontrakter uten rettigheter og påstand om usaklig oppsigelse, var ansatt i bemanningsbyrået Crewlink. Også de seks i Belgia var tilknyttet Crewlink.

- Den ene av disse ble sagt opp etter å ha jobbet i Ryanair i to og et halvt år. Da hun mistet jobben hadde hun blitt tillitsperson for en fagforening, sier Vegard Einan.

Han mener Ryanair utnytter uklarheter ved lovverk i Europa. Hvis også den belgiske domstolen kommer frem til at det er belgisk lov som gjelder for Ryanair-ansatte som jobber med base i Belgia, kan det bli svært dyrt for Ryanair, siden de da blir nødt til å endre måten flyselskapet i dag drives på, påpeker han.

 

Nekter å gi opp
Om flyvertinnen Alessandra Cocca, som jobbet med base på Rygge i Norge, hadde en arbeidskontrakt og andre vilkår som var i strid med norsk lov, blir nå opp til norsk rett å avgjøre. Så gjenstår det å se hva belgisk rett kommer frem til i november.

Ryanair på sin side har hele tiden ment at sakene bør gå for en irsk domstol. Og toppsjef Michael O´Leary sa senest for en uke siden at han nekter å gi opp flyvertinnesaken.

- De har gjort feil på feil! sa Ryanair-sjefen om lagmannsrettens dom. Nå anker det omstridte lavprisflyselskapet saken til Høyesterett.

Ryanair kalte avgjørelsen i lagmannsretten "bisarr" da den ble kjent:

Kjennelsen er uforklarlig og uholdbar ettersom lagmannsretten aksepterte at hoveddelen av Coccas arbeid fant sted utenfor Norge, av en italiensk statsborger ansatt på en irsk kontrakt, av et irsk selskap underlagt irsk lov, og som betaler sine skatter og avgifter i Irland. Hun fikk sin lønn på en irsk bankkonto, og tilbrakte sine arbeidstimer om bord på et irskregistrert fly, som under loven er definert som irsk territorium. Hun har åpenbart jobbet i Irland, ikke i Norge, skrev da informasjonssjef i Ryanair, Robin Kiely, i en epost til DN.no.

Les også: Resultatvarsel fra Ryanair

<b>O'Learys «apestreker» kan senke Ryanair</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.