Etter over to års etterforsmkning startet mandag rettssaken etter europas største dopingopprulling - Operasjon Gilde. På tiltalebenkten i sør-Trøndelag tingrett sitter syv menn. Der blir de sittende i tre måneder, som er avsatt til rettsoppgjøret.

Tiltalen:
Beramming:

De tiltalte er alle i 20-, 30- og 40-årene, og fra Sør-Trøndelag.

Ifølge tiltalen har de vært bakmenn og svært sentrale aktører i dopingpyramiden som har hatt sitt hovedsete i Trondheim.

Nettverket er rullet opp på bakgrunn av flere avsløringer i Dagens Næringsliv. Seks av de sju er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen – for å ha solgt doping gjennom en organisert kriminell gruppe.

Alle risikerer over ti års fengsel om de blir funnet skyldige.

Etter det Dagens Næringsliv er kjent med oppfatter politi og påtalemyndighet fire av de sju – Robert Eilertsen (28), Gunnar Strand Jacobsen (39), Torbjørn F. Mork (27) og Kjetil Auren Nilsen (44), som hovedmenn.

Ifølge etterforskningen har de tre andre i større grad hatt mer sideordnede funksjoner og vært nære støttespillere for toppene.

Eilertsen var da han ble tatt en kjent trenings- og kostholdsblogger, og jobbet også som personlig trener for topputøvere.

Dataingeniøren Gunnar Strand Jacobsen er gründer og eier av treningsstudioet Kaliber Gym i Trondheim, og har vært coach for norgesmestre i flere idretter.

Hvitvasking
Bak murer av kryptering på internett har kjøpere møtt selgere på dopingbørsen Anabolic Forums, som hadde langt over 2000 registrerte medlemmer.

Kundene har så sendt kontanter, etter sirlige instruksjoner, til konkrete postadresser – og fått dopingmidler tilbake.

Store deler av produksjonen skal ha skjedd i to garasjer i Trondheim.

Her skal Auren Nilsen ha erkjent å ha stått bak produksjonen, og ifølge tiltalen er det minst snakk om produksjon av 2,3 millioner dopingtabletter i perioden 2003 til 2012.

Oppdragsgiverne var ifølge tiltalen Strand Jacobsen, Eilertsen og Mork.

Politiet har ikke full oversikt over hvor mye penger som har gått gjennom dopingbørsen, men mener det er snakk om flere titalls millioner kroner, kanskje er summene enda større.

Tross nitid etterforskning og bistand fra blant annet Økokrim har politiet i Sør-Trøndelag som leder etterforskningen, kun klart å identifisere drøyt halvannen million kroner som det mener å kunne bevise stammer fra kriminell aktivitet og er hvitvasket. Mork er tiltalt for å ha hvitvasket rundt 850.000 kroner av denne summen. Pengene skal ha blitt brukt til bil- og motorsykkelkjøp samt nedbetaling av lån.

Eilertsen er tiltalt for å ha hvitvasket rundt 450.000 kroner, disse pengene skal blant annet ha blitt brukt i forbindelse med leilighetskjøp. Også Strand Jacobsen er tiltalt for å ha brukt rundt 100.000 kroner som stammer fra dopingvirksomheten til leilighetskjøp.

Bilkjøp
Det er snakk om betydelige beløp som har gått gjennom systemet, men det er riktig at vi har funnet lite penger, sier aktor, statsadvokat Unni Sandøy.

Etter det Dagens Næringsliv er kjent med mener politiet at mye av overskuddet har gått til forbruk underveis for de involverte. Det er også mistanke om at betydelige summer er hvitvasket gjennom kjøp og salg av biler, leiligheter og andre investeringsobjekter. Flere spor peker også mot utlandet. Eilertsen skal ifølge tiltalen blant annet hatt en konto i Pireus Bank på Kypros.

Totalt er rundt 50 vitner stevnet i saken.

Ble telefonavlyttet
Flere av de siktede i Operasjon Gilde har vært telefonavlyttet av politiet under etterforskningen.

– Noe av innholdet vil bli lagt frem som bevis i retten, bekrefter aktor Unni Sandøy.

Kommunikasjonen mellom kjøpere og selgere, og mellom bakmennene i dopingnettverket har i utstrakt grad skjedd gjennom bruk av krypterte epostkontoer fra leverandører som Countermail og Hushmail.

Disse har det vært svært vanskelig å komme inn i for politiet da de fleste av de tiltalte har nektet å oppgi passordene til politiet, og de utenlandske leverandørene av eposttjenestene ikke har vært særlig samarbeidsvillige.

– Vi har funnet en del og eposter er svært sentrale bevis. Det blir viktig for oss å klare å knytte de tiltalte til de krypterte epostkontoene. Vi vet også at det er mange eposter vi ikke har klart å få tilgang til, fordi de er kryptert, sier Sandøy.

Under etterforskningen har politiet slitt med å få de enkelte siktede og tiltalte til å forklare seg om andre personer i nettverket.

– De fleste har kun forklart om sin egen rolle, og unngått å plassere andre personer, sier Sandøy.