Legger man prislistene på dopingbørsen Anabolic Forums til grunn har dopingnettverket i Trondheim solgt doping for opp mot 100 millioner kroner.

Det sa medaktor, politiadvokat Per Martin Utkilen, under sin innledning i dopingsaken som nå går for Sør-Trøndelag tingrett. På tiltalebenken sitter sju sørtrøndere som politi og påtalemyndighet mener er bakmennene som er avslørt i Europas største dopingopprulling, Operasjon Gilde.

Bak høye murer av sikkerhet ble illegale dopingmidler som blant annet ble produsert i en garasje i Trondheim, omsatt til brukere på dopingbørsen Anabolic Forums.

Sentralt bevis
Et sentralt bevis i saken er prislistene som dopingbørsen opererte med. Her kommer det frem at enkelttabletter ble solgt for 15 kroner. Dopingselgerne ga imidlertid rabatt til storkjøpere.

- Kjøpte man 100 tabletter fikk man dem for 1200 kroner, forklarte Utkilen.

Svært store summer skal ha blitt omsatt gjennom Anabolic Forums, som eksisterte siden tidlig på 2000-tallet til politiet aksjonerte 15. februar 2012, etter avsløringer i Dagens Næringsliv.

- Om man legger prislisten på Anabolic Forums til grunn kommer man til en total omsetning i underkant av 100 millioner kroner, men vi vet jo ikke sikkert at det stemmer, sa Utkilen.

Klarer påtalemyndigheten å overbevise retten om at så store summer har gått gjennom dopingnettverket, risikerer de dømte inndraginskrav på flere titalls millioner kroner.

Over 2000 personer var registrert som medlemmer på dopingsbørsen. Alt oppgjør for dopingmidlene skal ha skjedd med kontanter. For å få tilsendt bestilte dopingmidler måtte selgerne sende oppgjøret i sedler til flere postboksadresser som var spredd landet over, etter sirlige instruksjoner fra bakmennene. Såkalte ”pengeaddyer” viderebrakte så pengene til bakmennene i Trondheim.

Politiet har slitt med å finne ut hvor pengene har tatt veien, og påtalemyndigheten har kun tatt ut hvitvaskingstiltale mot tre av de antatte hovedmennene, for forhold som summerer seg til rundt halvannen million kroner.

Pengene som er hvitvasket skal ha blitt brukt til blant annet leilighets- og bilkjøp, samt nedbetaling av gjeld, blant annet.

Alvorlig tiltale
De sju sørtrønderne som siter på tiltalebenken risikerer alle over ti års fengsel om de blir kjent skyldig. Seks av dem er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, for å ha vært en del av en organisert, kriminell gruppe. Samtlige som er tiltalt etter denne bestemmelsen har nektet straffskyld.

To av de fire som politi og påtalemyndighet mener er hovedmennene i saken, Kjetil Auren Nilsen og Robert Eilertsen har erkjent straffskyld etter deler av tiltalen. De to øvrige, Gunnar Strand Jacobsen og Torbjørn Fjørstad Mork, har nektet straffskyld for alle forholdene i tiltalen.

De tre øvrige som sitter på tiltalebenken har erkjent delvis straffskyld etter tiltalen.

LES OGSÅ:

Erkjenner storstilt dopingproduksjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.