En desemberdag i 2011 ankommer Olav Thon (90) til Unger Fabrikker i Fredrikstad. Han går rett mot administrerende direktør Jan Ivar Ruud som tar imot eieren i døråpningen.

Eiendomsinvestoren skal hilse på de ansatte i kantinen og dele ut bonus på 7000 kroner til hver.

– Det er et kunststykke å få dette til å gå, sa Thon om bedriften til de fremmøtte.

«Gjort en del tiltak»

Og fortsatt klarer Unger Fabrikker å tjene penger på sin måte. Ifjor doblet nesten selskapet resultatet før skatt til 20,9 millioner kroner.

– Vi har gjort en del tiltak for å foredle mer, og styrket hele organisasjonen i alle ledd. Det ser vi resultatet av, sier Ruud.

Han leder bokstavelig talt en rengjøringsbedrift. Fabrikken leverer ingredienser til alt fra vaskemidler, wc-blokker og shampoo. En tredjedel av innholdet i en Zalo-flaske kommer eksempelvis fra Unger Fabrikker.

Alt råstoff kjøpes fra utlandet. Hovedsakelig fra den tredje verden. Deretter blir råstoffene videreforedlet i Fredrikstad. Over 90 prosent av all salg går ut av landet.

Kjemikalieselskapet produserer årlig 400.000 tonn ingredienser til den internasjonale såpe-, hygiene- og renholdsindustrien.

– Våre kunder er de store såpeprodusentene som Protect Gamble, Henkel og Unilever, sier Ruud.

«I en gunstig situasjon»

Han understreker at selskapet tåler det høye norske kostnadsnivået.

– Vi har funnet små nisjer. Transportkostnadene velter ikke det. Derfor er vi istand til å eksportere våre produkter over hele verden, sier Ruud.

Ifjor eksporterte selskapet produkter for nesten 342 millioner kroner til Europa, 35 millioner til USA og Canada og 13 millioner til Asia og Afrika.

– For øyeblikket ser vi om vi skal satse mer på Sør-Amerika, sier Ruud etter fjorårets eksport på 14 millioner kroner til kontinentet.

– Men er dere ikke bekymret når kronekursen er høy?

– Av og til, men vi er i en gunstig situasjon. Vi både handler råvarer og selger våre produkter i utenlandsk valuta. Det gir en god balanse.

«Vi lever vårt eget liv»

Ruud er optimistisk for inneværende år.

– 2014 har begynt bra. Det blir enda bedre enn 2013.

– Får dere henvendelser fra interessenter som vil kjøpe bedriften?

– Det kommer av og til tilbud. Men vi lever vårt eget liv. Har en god og stabil eier. Så lenge vi tjener penger og driver godt, får vi lov til å drive som vi gjør, sier Ruud.

Og mens eieren tok et konsernbidrag på 10,8 millioner kroner av fjorårets resultat, ga Thon en god bonus til de ansatte i desember ifjor.

– Det ble en bonus på 10.000 kroner til hver, sier Ruud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.