Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
VELKOMMEN. Bedriftseier Olav Thon ønskes velkommen til Unger Fabrikker i 2011 av administrerende direktør Jan Ivar Ruud. Foto: Thomas Kleiven
VELKOMMEN. Bedriftseier Olav Thon ønskes velkommen til Unger Fabrikker i 2011 av administrerende direktør Jan Ivar Ruud. Foto: Thomas Kleiven les mer

Olav Thon

Dobling for Thons eneste fabrikk

Eiendomsinvestor Olav Thons eneste industri­bedrift tjener fortsatt på å kjøpe råvarer fra utlandet, produsere i høystkostlandet Norge, og selge nesten alt til utlandet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En desemberdag i 2011 ankommer Olav Thon (90) til Unger Fabrikker i Fredrikstad. Han går rett mot administrerende direktør Jan Ivar Ruud som tar imot eieren i døråpningen.

Eiendomsinvestoren skal hilse på de ansatte i kantinen og dele ut bonus på 7000 kroner til hver.

– Det er et kunststykke å få dette til å gå, sa Thon om bedriften til de fremmøtte.

«Gjort en del tiltak»

Unger Fabrikker

Etablert: 1922 av Theodore B. ­Unger i Fredrikstad.

Historie: Startet som ren såpe­bedrift. Overtatt av Borregaard i 1984 etter gründerens død – solgt til et ­investeringsselskap. Olav Thon ­kjøpte bedriften i 1992.

Virksomhet: Produksjon av hovedingredienser i rengjørings­midler og hygieneartikler alt fra ­vaskemidler som Zalo, wc-blokker til ­shampoo. Produksjonen baseres på råvarer fra utlandet deriblant fra ­India, ­Russland, Indonesia. Eksport­andelen i 2013 var på 91 prosent.

Ansatte: 98

Administrerende direktør: ­Jan Ivar Ruud (53)

Vis mer
Og fortsatt klarer Unger Fabrikker å tjene penger på sin måte. Ifjor doblet nesten selskapet resultatet før skatt til 20,9 millioner kroner.

– Vi har gjort en del tiltak for å foredle mer, og styrket hele organisasjonen i alle ledd. Det ser vi resultatet av, sier Ruud.

Han leder bokstavelig talt en rengjøringsbedrift. Fabrikken leverer ingredienser til alt fra vaskemidler, wc-blokker og shampoo. En tredjedel av innholdet i en Zalo-flaske kommer eksempelvis fra Unger Fabrikker.

Alt råstoff kjøpes fra utlandet. Hovedsakelig fra den tredje verden. Deretter blir råstoffene videreforedlet i Fredrikstad. Over 90 prosent av all salg går ut av landet.

Kjemikalieselskapet produserer årlig 400.000 tonn ingredienser til den internasjonale såpe-, hygiene- og renholdsindustrien.

– Våre kunder er de store såpeprodusentene som Protect Gamble, Henkel og Unilever, sier Ruud.

«I en gunstig situasjon»

Han understreker at selskapet tåler det høye norske kostnadsnivået.

– Vi har funnet små nisjer. Transportkostnadene velter ikke det. Derfor er vi istand til å eksportere våre produkter over hele verden, sier Ruud.

Ifjor eksporterte selskapet produkter for nesten 342 millioner kroner til Europa, 35 millioner til USA og Canada og 13 millioner til Asia og Afrika.

– For øyeblikket ser vi om vi skal satse mer på Sør-Amerika, sier Ruud etter fjorårets eksport på 14 millioner kroner til kontinentet.

– Men er dere ikke bekymret når kronekursen er høy?

– Av og til, men vi er i en gunstig situasjon. Vi både handler råvarer og selger våre produkter i utenlandsk valuta. Det gir en god balanse.

«Vi lever vårt eget liv»

Ruud er optimistisk for inneværende år.

– 2014 har begynt bra. Det blir enda bedre enn 2013.

– Får dere henvendelser fra interessenter som vil kjøpe bedriften?

– Det kommer av og til tilbud. Men vi lever vårt eget liv. Har en god og stabil eier. Så lenge vi tjener penger og driver godt, får vi lov til å drive som vi gjør, sier Ruud.

Og mens eieren tok et konsernbidrag på 10,8 millioner kroner av fjorårets resultat, ga Thon en god bonus til de ansatte i desember ifjor.

– Det ble en bonus på 10.000 kroner til hver, sier Ruud.

Unger Fabrikker

Årsresultat

Millioner kroner 2013 2012 Endring

Driftsinntekter 406,4 427,5 -4,9 %

Driftsresultat 16 15,9 0,6 %

Resultat før skatt 20,9 10,9 91,7 %

Næringsliv Industri Olav Thon
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.