Det er lagt ned påstand om svært strenge straffer og store inndragninger fra de sju tiltalte.

Uansett hva Sør-Trøndelag tingrett kommer fram til, er det en dopingsak uten sidestykke som kommer opp til doms i Trondheim. Hvis retten følger aktoratets argumentasjon, har de tiltalte produsert og omsatt dopingmidler som tilsvarer 2.600 års misbruk for én person. Tablettene som er omsatt gjennom nettstedet Anabolic Forums har blitt laget i en garasje uten noen form for hygienisk kontroll.

Profesjonell organisasjon

– Denne saken er spesiell på flere måter. Den har pågått over lang tid. Det er snakk om dopingproduksjon fra 2005 til 2012. Vi anfører også at det er en profesjonell organisasjon som står bak. I omfang handler denne saken om fem ganger mer mengde enn noen tidligere pådømt sak i Norge, sier statsadvokat Unni Sandøy til NTB.

Etter ni uker i retten la hun 18. mars i år ned påstand om fengselsstraffer på mellom fem år og åtte måneder og sju år og åtte måneders fengsel for de fire mest sentrale mennene i det påtalemyndigheten mener er en organisert kriminell gruppe. Hun har også lagt ned påstand om inndragninger på til sammen 18 millioner kroner.

Den omfattende etterforskningen av dopingnettverket har kostet mer enn kravet om inndragning. Hele 14 politidistrikt har deltatt i Operasjon Gilde, som har sitt utspring i Trondheim. Men også aktører andre steder som har vært med i omsetning av dopingmidler, er omfattet av aksjonen. Mer enn 130 personer har vært under etterforskning i Operasjon Gilde.

Over strafferammen

For tre av de tiltalte i Trondheim er straffepåstanden strengere enn strafferammen for grov dopingforbrytelse som er satt til seks år.

– Det er anledning til å gå over strafferammen når det er snakk om flere straffbare handlinger det skal utmåles straff for. Her er det snakk om produksjon av legemidler, produksjon av dopingmidler og omsetning av dopingmidler, sier Sandøy.

Ikke avgjørende

Hun understreker at det er et viktig, men ikke avgjørende punkt for straffeutmålingen om retten følger hennes argumentasjon om at de tiltalte skal dømmes etter den såkalte mafiaparagrafen – straffelovens paragraf 60a.

– Straffeutmålingen står og faller ikke med om denne paragrafen blir brukt eller ikke. Argumentene kan være til stede og dra opp straffenivået uavhengig av om paragraf 60 a er oppfylt eller ikke, sier hun.

Uten ord

Forsvarerne argumenterte kraftig imot de strenge påstandene fra aktor. Blant dem advokat Arve Oppdahl som representerer en av de utpekte hovedmennene. Ifølge Adresseavisen ristet 39-åringen på hodet over måten han ble beskrevet på av aktor.

– Det er et nivå som ikke kjennes igjen av rettspraksis. Vi er meget uenig i faktum og straffeutmålingen som legges til grunn, sa Opdahl.

Hans kollega, Ole Petter Drevland, manglet ord- Han forsvarer 28-åringen som fikk påstand om lengst straff.

Ingen av de seks som er tiltalt etter paragraf 60 a, er med på at de drev en organisert kriminell gruppe, men flere vil ha strafferabatt for i varierende grad å ha erkjent skyld og lagt kortene på bordet under den omfattende etterforskningen.

 

Les også: - Store muskler var livet


Dopingpenger søkk vekk

Syv tiltalt i "Operasjon Gilde"  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.