Gjødselsprodusenten Yara og aluminiumsprodusenten Hydro melder i dag om at konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro blir nykonsernsjef i Yara International fra 2015

Les saken her: Hydro-sjefen blir ny Yara-sjef

Etter nyhetene om Brandtzægs avgang, stiger Yara-aksjen, mens Norsk Hydro faller.

- Bevegelsene til aksjekursen i Yara og Hydro er en konsekvens av nyhetene om Brandtzæg. Yara går opp fordi de får en god leder, og Hydro går ned fordi det nå er et spørsmålstegn rundt hvem som skal bli deres nye leder, sier analytiker Anne Gjøeni Handelsbanken.

«Mr. Metall»

- Dette er veldig overraskende nyheter. Man forbinder Brandtzæg medå være «Mr. Metall». Han har vært i Hydro veldig lenge, og helehans yrkesliv har dreid seg rundt metall, også det utenom Hydro, sier Gjøen.

- Fra utsiden har han jo også vist seg å være en ener på produktivitet og han har gjennomført mange kostnadsbesparelser, og det er noe man trenger i en hver commodity-bedrift, sier Gjøen.

Samtidig som nyhetene om Brandtzægs jobbskifte, kom også nyheten om nåværende Yara-sjef Jørgen Ole Haslestads avgang til pensjonisttilværelsen.

- Haslestad har vært der noenår, og det har vært en tradisjon å ikke sitte lenge som toppleder iselskapet. Det var ventet at Haslestad skulle gå av, sier hun.

Brandtzæg og Hydro har de siste årene slitt i et vanskelig aluminiumsmarked.

-Aluminiumsmarkedet har vært overraskende dårlig de siste årene,preget av lave prisen og store lagre. Tilbudsetterspørselen er iferd med å snu. Jeg har troen på en vekst i markedet, sier Gjøen.

- Brandtzæg forlater Hydro med et godt grunnlag for videre vekst. Det store spørsmålet nå er hvem  skal ta over i Hydro, sier hun.

- Usikkerhet om fremtiden

Svein Richard Brandtzægs avgang som konsernsjef for Hydro bringer usikkerhet rundt selskapets fremtidige retning på kort sikt, melder Citi i en oppdatering mandag.

Det amerikanske meglerhuset spekulerer i at Hydro søker etter Brandtzægs erstatter eksternt, ettersom de regner det som naturlig at en intern arvtager ville blitt lansert samtidig som den nåværende konsernsjefens avgang.

Citi har nøytral-anbefaling og kursmål 38 kroner på Hydro.

Citi-analytikerne fremholder at det er vanskelig å formulere et ordentlig standpunkt før det avklares hvem som erstatter Brandtzæg, men at usikkerheten trolig vil være negativt for aksjen, noe Gjøen også er enig i.

Ser på avgangen som «litt negativ»

Brandtzægs avgang fra Norsk Hydro kan bli sett på som litt negativt - særlig med tanke på at den kommer midt i en periode hvor selskapet skal gjennom betydelige driftsmessige endringer.

Det skriver Fondsfinans i en oppdatering mandag.

Meglerhuset har nøytral-anbefaling og kursmål 34 kroner på Norsk Hydro.

For Yaras del, fremhever Fondsfinans at Brandtzæg ikke har noen direkte erfaring med gjødsel, men at det trolig ikke representerer noen veldig dramatikk.

Tette bånd

Selv om Brandtzæg stort sett har jobbet med metall hele sitt aktive yrkesliv, har den avtroppende Hydro-sjefen likevel tette bånd til det som i dag heter Yara International.

Før 2004 var nemlig Yara en del av Hydro, men ble skilt ut som et eget selskap ogbørsnotert under navnet Yara International ASA den 25. mars 2004.

Les også på DN.no:

- Ser flere triggere som støtter aksjekursen

Danske Bank på vei opp av sumpen med nordmann i førersetet  

Knausgård selger dårlig i USA  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.