Etter nyhetene om Brandtzægs overgang fra Hydro til Yara reagerer Yara-aksjen opp, mens Norsk Hydro faller.

Gjødselsprodusenten Yara og aluminiumsprodusenten Hydro melder i dag om at konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro blir ny konsernsjef i Yara International fra 2015. Les mer her: Hydro-sjefen blir ny Yara-sjef

Omtrent klokken 12.15 mandag er Norsk Hydro ned 0,66 prosent, men Yara er opp 1,22 prosent.

- Bevegelsene til aksjekursen i Yara og Hydro er en konsekvens av nyhetene om Brandtzæg. Yara går opp fordi de får en god leder, og Hydro går ned fordi det nå er et spørsmål rundt hvem som skal bli deres nye leder, sier analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken.

Den norske staten har betydelige eierandeler i begge selskapene.

Oppgraderer Yara

Danske Markets oppgraderer sin anbefaling av Yara-aksjen fra selg til hold og høyner sitt kursmål fra 285 til 295 kroner.

Det fremgår av en oppdatering fra Danske Markets mandag.

«Nitrater, NPKer og lavere gasskostnader dyttet resultatene opp, mens lavere volumer og råvarepriser dro resultatet litt ned», skriver meglerhuset.

Danske Markets-analytikerne venter et fortsettende press på råvareprisene, men at de europeiske gassprisene vil øke mot slutten av året.

- Usikkerhet om fremtiden

Både det amerikanske meglerhuset Citi og meglerhuset Fondsfinans ser på Svein Richard Brandtzægs avgang som negativt for Norsk Hydro.

Les mer om dette her: - Forbinder Brandtzæg med å være «Mr. Metall»

Brandtzægs avgang som konsernsjef for Hydro bringer usikkerhet rundt selskapets fremtidige retning på kort sikt, melder Citi i en oppdatering mandag.

Citi-analytikerne fremholder at det er vanskelig å formulere et ordentlig standpunkt før det avklares hvem som erstatter Brandtzæg, men at usikkerheten trolig vil være negativt for aksjen.

Brandtzægs avgang fra Norsk Hydro kan bli sett på som litt negativt - særlig med tanke på at den kommer midt i en periode hvor selskapet skal gjennom betydelige driftsmessige endringer, skriver Fondsfinans.

For Yaras del, fremhever Fondsfinans at Brandtzæg ikke har noen direkte erfaring med gjødsel, men at det trolig ikke representerer noen veldig dramatikk.

Les også på DN.no:

Brende: - Partene står langt fra hverandre

Milliardsalg sender aksje opp 15 prosent

Danske Bank på vei opp av sumpen med nordmann i førersetet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.