Regjeringen har bestemt seg for å følge EU og USA i sanksjonene mot Russland. Knut Sunde, direktør for bransje og industripolitikk i Norsk industri, tror UD har innsett at Norge ikke har råd til å spille solo i en konflikt med Russland. Det mener han er en god konklusjon.

- Det er bra at vi følger EU. Våre konkurrenter i olje- og gassindustrien og leverandørindustrien er i EU og USA. Det er viktig at vi har samme spillerregler som dem, sier Sunde.

Han er derimot usikker på hva EUs sanksjoner vil bety i praksis, fordi de ikke er klart hva sanksjonsteksten betyr.

- Sanksjonene mot russisk olje og gass er veldig ullent skrevet. Vi henvendte oss til Utenriksdepartementet i forrige uke for å få klarnet opp i hvordan de skal tolkes. Men de visste det ikke, sier Sundnes.

UD skal forhøre seg med resten av EU for å finne en felles tolkning på sanksjonene. Det mener Sunde er viktig.

- Dette må avklares med EU, vi må ha samme svar som bedriftene der. Dette tar tid og skaper usikkerhet, men det må være slik, mener han.

Nervøse av sabelrasling

At sanksjonene vil få konsekvenser for industrien i Norge er han ikke i tvil om. Industrien vil være den største taperen, mener han.

- Det er klart at sanksjonene rammer Norge hardt, særlig leverandørindustrien. Men det må vi godta.

Han var i Kirkenes i forrige uke for å møte bedrifter og fikk med egne øyne se hvordan sanksjonene på virker et samfunn som har tette bånd til sitt naboland.

- Man blir nervøse på begge sider av grensen når det rasles med sablene. Men det er viktig at kontakten mellom landene ikke stopper opp. Sanksjonene rammer ikke all handel og samarbeid. Vi må ikke kaste 30 år med samarbeid over bord, sier Sunde.

Han forstår likevel usikkerheten for å inngå store kontrakter med Russland.

- Jokeren er jo at vi ikke vet hvordan konflikten ser ut om noen uker.

Den risikoen mener han ikke var til å unngå.

- Lærdommen av dette er at handel med land som ikke er så stabile som vesten har ekstremt stor politisk risiko. Det ser vi nå med Russland og vi så det under den arabiske våren.

Han mener bedriftene selv må vurdere å ta den risikoen når de gjør millioninnvesteringer, fordi det i praksis ikke er noe Norge kan gjøre noe med.

- Konflikten er mer enn en handelskonflikt. Dette ligger utenfor det vi kan kontrollere, sier Sunde.

Smutthull for norsk ingeniørkunst

Han mener olje- og gassnæringen vil merke sanksjonene sterkest. Men samtidig mener han det er hull i sanksjonene som gjør at viktige industriområder som ingeniørprosjekter kan fortsette som før.

-  Vi mener ingeniørprosjekter ikke rammes av sanksjonsavtalen. Det er viktig, for norske bedrifter har mange ingeniørstudier for russiske olje- og gassprosjekter, sier Sunde.

 

Les også:
Stortinget skal drøfte sanksjoner mot Russland
Russere bekymret for å gå tom for norsk laks 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.