I sommer takket Svein Richard Brandtzæg ja til å gå fra toppjobben i Hydro til fordel for stillingen som konsernsjef i den norske gjødselgiganten Yara. Men under en middag 9. september ble han betenkt.

Da møtte han mannen som ansatte ham i Yara, selskapets styreleder Leif Teksum, til middag på restauranten Mr. Bay på Tjuvholmen i Oslo. Brandtzæg bestilte cripsy duck.

- Jeg lyttet till Teksum. Gjorde mine egne tanker, sier Brandtzæg.

Teksum fortalte under middagen at Yara hadde innledet fusjonsforhandlinger med amerikanske CF Industries. En fusjon mellom de to konkurrentene ville skape verdens nest største gjødselgigant, med en verdi på tilsammen 170 milliarder kroner.

Hydro-sjefen forteller i DNs lørdagsutgave at han mener det er et brudd på naturlige prinsipper i næringslivet å kjøre en fusjonsprosess samtidig som en ny konsernsjef er på vei inn.

- Prinsipielt skal det være slik at en konsernsjef som sitter med forhandlingene skal ta eierskap til forhandlingene og levere på det som blir resultatet, sier Brandtzæg.

Denne uken kunngjorde den populære Hydro-sjefen at han blir værende i aluminiumselskapet og trekker seg fra sjefsavtalen med Yara.

FORTSETTER: Svein Richard Brandtzæg ombestemte seg. Han fortsetter i Hydro fremfor å gå til Yara.
FORTSETTER: Svein Richard Brandtzæg ombestemte seg. Han fortsetter i Hydro fremfor å gå til Yara. (Foto: Thomas Haugersveen.)
Les hele historien om Brandtzægs kuvending her: (krever innlogging)

- Minner om mannen som forlater kona og snur taxien halvveis dnPlus

Tar oppgjør med Yara-styreleder dnPlus  

Det er dumt, det er leit dnPlus

Ingen nummer to dnPlus  

Hydro litt opp på gammel sjef dnPlus

Yara-styreleder Leif Teksum avviser at gjødselsselskapet skulle ventet med fusjonssamtalene til Brandtzæg var på plass.

- Hvis vi hadde lagt den til side, mener jeg styret ikke hadde gjort jobben sin. Det er ikke sikkert denne muligheten hadde vært der om to måneder, sier Teksum, som hadde forventet at Brandtzæg fortsatt ville blir ny konsernsjef i Yara.

Slik ble det altså ikke.

PÅ NYTT: Yara-styreleder Leif Teksum må igjen starte jakten på ny konsernsjef. Foto: Aleksander Nordahl
PÅ NYTT: Yara-styreleder Leif Teksum må igjen starte jakten på ny konsernsjef. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
Fredag kunne de Hydro-ansatte juble over at konsernsjefen likevel ikke skulle forlate dem. Hos Yara var skuffelsen stor.

- Det er mange som er skuffet over at Brandtzæg har valgt å takke nei til jobben. Jeg har også sagt at jeg er skuffet, sier Yaras styreleder Leif Teksum.

- Nå blir jeg her til styret bærer meg ut meg ut
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.