Dagligvarekjeden Coop kjøper Icas norske virksomhet for 2,5 milliarder kroner på gjeldfri basis, ifølge en melding mandag:

Coop kjøper ICA Norge  

- Konkurransetilsynet vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet. Strukturendringer i dagligvaremarkedet kan få stor betydning for konkurransen og dermed for forbrukerne. Vi vil se på hvordan dette oppkjøpet påvirker konkurransen både nasjonalt og lokalt, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding.

Konsekvenser for samarbeidsavtale

Oppkjøpet av ICA fører til at tilsynet foreløpig stopper behandlingen av samarbeidsavtalen mellom ICA og Norgesgruppen.

- Den informasjonen vi har fått fra partene er at samarbeidsavtalen mellom ICA og Norgesgruppen vil bli terminert. Vi har avtalt å ha en dialog med ICA om når og hvordan dette skal skje. Når avtalen er terminert, vil ikke tilsynet lenger ha en samarbeidsavtale for vurdering, sier Christine Meyer.

Konkurransetilsynet understreker at meldingen om oppkjøpet ikke er mottatt ennå, men at tilsynet likevel har startet saksbehandlingen på bakgrunn av informasjon fra partene.

- Vi er i dialog med partene for å sikre at meldingen inneholder mest mulig av den informasjonen vi trenger for å behandle saken grundig og effektivt. Konkurransetilsynet har faste lovbestemte tidsfrister i behandlingen av fusjoner og oppkjøp, og må innenfor disse fristene vurdere om oppkjøpet skal tillates eller stoppes. Partene vil også ha mulighet til å fremsette forslag til tiltak for å avhjelpe eventuelle konkurransebegrensende virkninger av oppkjøpet, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Færre kjeder

Tilsynet kan bruke inntil 130 virkedager for å vurdere oppkjøpet, men må i utgangspunktet legge frem begrunnet forslag til inngrepsvedtak innen 70 virkedager. Fristen kan forlenges dersom partene legger frem forslag til avhjelpende tiltak. Fristen begynner å løpe når tilsynet har mottatt melding fra kjøper.

En viktig grunn til at ICA nå ønsker å selge sin norske virksomhet er at Konkurransetilsynet så langt har sagt nei til å la ICA inngå et innkjøpssamarbeid med Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet mener dette vil svekke konkurransen i dagligvaremarkedet. De mener det er for få aktører og for svak konkurranse i det norske dagligvaremarkedet.

Hvis Coop kjøper ICA vil antallet kjeder bli redusert fra fire til tre.

Les også:

Nå vil «alle» ha disse studentene

«Hun sa jeg var høy og kjekk»

    

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.