Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
UHELDIG. Tidigere Rimi-eier Stein Erik Hagen mener det er uheldig at en av fire dagligvarekjeder forsvinner. Foto: Foto: Ida von Hanno Bast og Per Thrana.
UHELDIG. Tidigere Rimi-eier Stein Erik Hagen mener det er uheldig at en av fire dagligvarekjeder forsvinner. Foto: Foto: Ida von Hanno Bast og Per Thrana. les mer

Stein Erik Hagen

Hagen ber om ny konkurranse-lov

Orkla- og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen mener overgangen til bare tre dagligvareaktører krever politisk handling.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I 1977 startet Stein Erik Hagen dagligvarekjeden Rimi 500. Mellom 1992 og 2004 solgte Hagen seg helt ut av kjeden til svenske Ica og nederlandske Ahold. Mandag var Rimi-historien definitivt over da Ica-kjeden ble solgt til Coop.

Hagen var i USA da nyheten om oppkjøpet kom mandag morgen, og skriver følgende til DN:

- Det er selvfølgelig uheldig at det kun blir tre aktører i dagligvarehandelen. Men situasjonen tatt i betraktning, mener jeg det er fornuftig at Coop kjøper ICA, og på den måten styrker sin innkjøpsposisjon og effektivisere distribusjonen. Vi får tre ganske jevnbyrdige aktører.

Han mener det fort kunne endt med en dårligere situasjon:

- Alternativet er at vi på sikt kan ende opp med bare to aktører, Norgesgruppen og Rema.

I dag representerer Hagen leverandørene til dagligvarekjedene som storeier og styreleder i Orkla. Orkla eier blant annet produsentene Sætre, Stabburet, Nidar, Idun og Lilleborg.

Gitt at det nå blir tre aktører, mener Hagen det må tas politiske grep for å sikre konkurransen.

- For å sikre en fair konkurranse og mulighet for nye aktører å komme inn i markedet, må det innføres et tillegg i konkurranseloven, om ikke-diskriminerende betingelser, lik den amerikanske Robinson-Patman Act, skriver Hagen.

Denne amerikanske loven fra 1936 kom som følge av at store kjeder fikk billigere innkjøpspriser enn mindre butikker. Loven stiller en rekke betingelser, men omfatter alt som kan regnes som betaling, slik at det ikke er lov å legge til ekstraservice eller tilleggsvarer i prisen. Målet er å stoppe all konkurransehemmende praksis.

Les alt om oppkjøpet av Ica Norge her:

  - Vi må bare forholde oss til verden slik den er

- Jeg vil følge prisbildet nøye fremover  

Forbrukerrådet: Et av de bedre alternativene  

- Vi står foran en krevende prosess

Reitan: - Betyr lite for Rema  

- Nå skal den blinde og den halte hjelpe hverandre over veien

Norgesgruppen: Vil ikke svekke konkurransen

- Vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet

- Det beste alternativet er å selge virksomheten

Coop kjøper ICA Norge  

Næringsliv Coop Ica Stein Erik Hagen
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.