I 1977 startet Stein Erik Hagen dagligvarekjeden Rimi 500. Mellom 1992 og 2004 solgte Hagen seg helt ut av kjeden til svenske Ica og nederlandske Ahold. Mandag var Rimi-historien definitivt over da Ica-kjeden ble solgt til Coop.

Hagen var i USA da nyheten om oppkjøpet kom mandag morgen, og skriver følgende til DN:

- Det er selvfølgelig uheldig at det kun blir tre aktører i dagligvarehandelen. Men situasjonen tatt i betraktning, mener jeg det er fornuftig at Coop kjøper ICA, og på den måten styrker sin innkjøpsposisjon og effektivisere distribusjonen. Vi får tre ganske jevnbyrdige aktører.

Han mener det fort kunne endt med en dårligere situasjon:

- Alternativet er at vi på sikt kan ende opp med bare to aktører, Norgesgruppen og Rema.

I dag representerer Hagen leverandørene til dagligvarekjedene som storeier og styreleder i Orkla. Orkla eier blant annet produsentene Sætre, Stabburet, Nidar, Idun og Lilleborg.

Gitt at det nå blir tre aktører, mener Hagen det må tas politiske grep for å sikre konkurransen.

- For å sikre en fair konkurranse og mulighet for nye aktører å komme inn i markedet, må det innføres et tillegg i konkurranseloven, om ikke-diskriminerende betingelser, lik den amerikanske Robinson-Patman Act, skriver Hagen.

Denne amerikanske loven fra 1936 kom som følge av at store kjeder fikk billigere innkjøpspriser enn mindre butikker. Loven stiller en rekke betingelser, men omfatter alt som kan regnes som betaling, slik at det ikke er lov å legge til ekstraservice eller tilleggsvarer i prisen. Målet er å stoppe all konkurransehemmende praksis.

Les alt om oppkjøpet av Ica Norge her:

  - Vi må bare forholde oss til verden slik den er

- Jeg vil følge prisbildet nøye fremover  

Forbrukerrådet: Et av de bedre alternativene  

- Vi står foran en krevende prosess

Reitan: - Betyr lite for Rema  

- Nå skal den blinde og den halte hjelpe hverandre over veien

Norgesgruppen: Vil ikke svekke konkurransen

- Vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet

- Det beste alternativet er å selge virksomheten

Coop kjøper ICA Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.