En 59 år gammel mannlig millionær tilbød en kommunalt ansatt ferieopphold på Kanariøyene for å få opp tempoet i en byggesak i Lillestrøm.

Verdien av ferietilbudet var 19.000 kroner, og «å fremsette et slikt tilbud, er etter rettens vurdering utilbørlig. Tiltaltes opptreden er klart klanderverdig», heter det i dommen.

Tilbød gratis Gran Canaria-leilighet

Mannen erklærte seg ikke skyldig, men ble denne uken dømt til 120 dagers fengsel for grov korrupsjon i Nedre Romerike tingrett.

59-åringen, som har en formue på seks millioner kroner, representerte parter som hadde «betydelige økonomiske interesser i prosjektet», og kunne ifølge dommen «lett komme i en situasjon hvor man oppnår betydelig økonomisk gevinst på bekostning av andre».

«Mente ikke korrupsjon»

- Tiltalte har ikke ment å korrumpere den kommunale saksbehandler. Kommunen har imidlertid oppfattet situasjonen annerledes, og tingretten har lagt kommunens oppfatning til grunn, skriver mannens forsvarer, Brynjar Østgård, i en e-post til DN.

Han opplyser at mannen vurderer å anke dommen.

- Tiltalte ser at det kan være vanskelig å bli trodd, slik bevissituasjonen ligger an, men spørsmålet om anke er fortsatt under vurdering. Han vil imidlertid uansett gå videre i sitt arbeid, og fortsette å bidra positivt til utvikling av Lillestrøm by,skriver Østgård.

Fant visittkort på pulten

Det var under et møte mellom 59-åringen og den kvinnelige kommuneansatte at korrupsjonsforsøket fant sted.

Møtet gjaldt et byggeprosjekt mannen var involvert i. Han hadde ved en rekke tilfeller purret på saksbehandlingen og bedt om fortgang.

Kvinnen forlot kontoret, og da hun kom tilbake lå mannens visittkort vedrørende utleie av ferieleiligheten på pulten hennes.

Slo alarm

Under møtet gjentok han tilbudet om gratis opphold opptil flere ganger, og kvinnen slo dermed alarm.

Til politiet hevdet mannen først at tilbudet var en spøk, før han senere endret forklaring og hevdet det var et reelt tilbud om utleie, med en gratisperiode involvert.

Retten trodde ikke forklaringen til mannen, og han ble fredag dømt til 120 dagers fengsel, med 75 dager betinget dom, og to års prøvetid.

Les også på DN.no:

Fredriksen sluker gassrederi  

Kan tjene 20 millioner på skoleoppgaven sin  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.