Det høres så fint ut. Å starte din egen bedrift med en av dine aller nærmeste, bestevennen din, søsteren din, eller den du er gift med.

Å kunne virkeliggjøre den felles drømmen. Men hvordan går det egentlig med bedriften hvis ekteskapet rakner, eller med forholdet hvis bedriften vakler? Og hvordan er det egentlig å være sammen med din nærmeste hele tida?

Det vet ekteparet Ken Petter Skorge-Kristiansen og Laila Skorge mye om.

- Vi er rundt hverandre 24 timer i døgnet, sier Laila Skorge.

Klokka er 08.00, i et hvitt trehus fra slutten av 1800-tallet mellom Møhlenpris og Nygårdshøyden i Bergen.

FROKOST. Ken Petter Skorge-Kristiansen og Laila Skorge bor i halvparten av en tomannsbolig sentralt i Bergen, og datteren Fabienne (9) kan gå til skolen på noen minutter. Foto:
FROKOST. Ken Petter Skorge-Kristiansen og Laila Skorge bor i halvparten av en tomannsbolig sentralt i Bergen, og datteren Fabienne (9) kan gå til skolen på noen minutter. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
ALLTID SAMMEN. Skorge og Skorge-Kristiansen tar følge til jobben nesten hver dag. Foto:
ALLTID SAMMEN. Skorge og Skorge-Kristiansen tar følge til jobben nesten hver dag. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
DN har gått gjennom kjøkkendøra, der forklær i alle størrelser henger på dørhåndtaket. Fra det høye taket dingler stekepanner, og ved kjøkkenbordet sitter datteren Fabienne (9) og pappa Ken. Han er barbeint, med dusjvått hår og litt smale øyne.

- I restaurantbransjen må du være et nattmenneske. Det er sjelden vi er i seng før ett, sier Skorge.

- Nei, det hender ikke, sier Skorge-Kristiansen og gnir seg i øynene.

Midt på gulvet står Kaos, en gyllen og logrende King Charles-spaniel som ekteparet overtok fra Dyrebeskyttelsen.

Hunden var et matvrak og måtte slankes. Han er kommet til feil hjem, skulle man tro.

For her bor gründerne bak det som er i ferd med å bli et lite matimperium i Bergen: Colonialen. De driver fire steder hittil, fra gourmetrestaurant til bakeri. I oktober åpner de sitt femte sted, en delikatessebutikk midt i Bergen sentrum.

Gründerne bak Colonialen er en del av en svært viktig gruppe i norsk næringsliv, familiebedriftene.

Faktisk utgjør familiebedriftene hele 65 prosent av de aktive bedriftene i Norge, ifølge tall fra BI-forskerne Janis Berzins og Øyvind Bøhren (se også egen sak).

Familiebedriftene står for 36 prosent av sysselsettingen i norske bedrifter, 19 prosent av omsetningen og 13 prosent av eiendelene, viser forskningsrapporten fra 2013.

- Familiebedriftene er instrumentelle for norsk økonomi, sier Berzins.

- Hvilke utfordringer kan ligge i det å eie og drive selskap med en du har tette personlige bånd til?

- Familien er ikke alltid en konfliktfri enhet med felles mål. Det kan selvfølgelig oppstå konflikt mellom søsken eller ektefeller, og disse konfliktene kan være vanskeligere å løse enn mellom ledelsen i en bedrift som ikke er familiekontrollert. Men vi vet lite om hva slags effekt slike mørke sider har på selskapets prestasjon. Det er noe vi veldig gjerne vil undersøke mer, sier Berzins.

STARTET UTEN PENGER

Klokken er 12.40. Ekteparet Skorge og Skorge-Kristiansen stirrer med intens konsentrasjon på en stor hvit tallerken på bordet på Colonialen Litteraturhuset.

EN HELT VANLIG DAG PÅ JOBBEN. Speket andebryst og krabberillette er to mulige retter som gründerne tester på Litteraturhuset i Bergen. Fra venstre Ken Petter Skorge-Kristiansen, Marius Hylseng, Laila Skorge og David McCarthy. Foto:
EN HELT VANLIG DAG PÅ JOBBEN. Speket andebryst og krabberillette er to mulige retter som gründerne tester på Litteraturhuset i Bergen. Fra venstre Ken Petter Skorge-Kristiansen, Marius Hylseng, Laila Skorge og David McCarthy. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
Mørkerødt, speket andebryst med kantareller og valnøtter. Julemenyen skal testes.

- Den var fin, sier Skorge.

- Sødmen sitter perfekt på den spekingen, sier Skorge-Kristiansen.

Det er femten år siden de møtte hverandre på Norsk hotellhøgskole i Stavanger.

På dagtid lærte de administrasjon, på kveldstid smakte de vin med venner for å bli vinkelnere.

Han la fort merke til jenta med det korte lilla håret, hun likte rytmen hans på dansegulvet.

Det gikk fire år før de ble sammen. Da jobbet begge på Restauranthuset Straen, hun som daglig leder og han som restaurantsjef.

- Det lå alltid i kortene at vi skulle jobbe sammen, sier Skorge.

Da skjønte fort at de ville drive seg selv. De ville starte et sted for kunder og ansatte som elsket mat og vin, et sted der man kunne dyrke faget – og tenke minst mulig på prisene. Et drømmearbeidssted.

Ambisjonene var høye. Kapitalen var det verre med.

- Vi startet med null kroner. Så vi lånte et par hundre tusen privat, og leaset det meste det første året, sier Skorge-Kristiansen.

I 2005 ble Colonialen Kjøkken & Fetevare på Engen en realitet, en delikatessebutikk med gourmetrestaurant i kjelleren. De overtok lokalene til en bitteliten smykkebutikk. Lokalene så ikke ut. Laila var høygravid, i tillegg til at hun hadde datteren Francesca på ti år fra et tidligere forhold. Men åpningen gikk bra, i overkant bra. Glitrende anmeldelser gjorde at ekteparet fikk mange flere gjester enn de regnet med.

DRØMMEN SMALT

- Det var en drøm i oppfyllelse. Helt til det smalt. Det gikk bare et par måneder før vi skjønte at stedet var alt for lite. Det var tøft, sier Skorge-Kristiansen.

MYE Å TA TAK I. En knapp måned før åpning av ny delikatessebutikk i Strandgaten er den langt fra ferdig. Men ekteparet er ikke bekymret. Foto:
MYE Å TA TAK I. En knapp måned før åpning av ny delikatessebutikk i Strandgaten er den langt fra ferdig. Men ekteparet er ikke bekymret. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
Den da nyfødte datteren Fabienne var med på jobb. Etter 17 timers jobbing bar de søppelsekker med duker og forklær gjennom Sydnessmauet for å vaske det i hjemme i leiligheten.

- Så var det opp igjen klokken syv neste morgen. Hele kroppen ristet. Sånn var det i halvannet år, sier Skorge-Kristiansen.

- Hvordan var det å jobbe så mye da dere hadde et så lite barn sammen?

- Vi var heldige, min far hadde pensjonert seg, og moren til Ken hjalp til mye. Dessuten bodde vi i en leilighet et steinkast unna jobben. Vi hadde aldri klart det uten så mye hjelp, sier Skorge.

Men det skulle bli enda tøffere.

I 2008 bestemte de seg for å åpne sitt bakeri på Paradis utenfor Bergen. For å stable det på bena, lånte de på huset.

Men det var mye vanskeligere å gjøre bakeriet lønnsomt enn de trodde.

- Jeg har angret mange ganger på at vi startet bakeriet. Vi hadde jobbet ræven av oss på Engen, fått en bedrift som var superpopulær, alt var konge. Så åpnet vi bakeriet, og alt raknet. Det tar du i hvert fall med deg hjem. Du ligger oppe om nettene fordi du ikke klarer å betale kreditorer og lønninger, sier Skorge-Kristiansen.

- Var dere redde for å miste hjemmet hvis selskapet gikk dukken?

- Nei, vi har aldri lånt så mye privat at vi ikke hadde klart å håndtere det, sier Skorge.

- Hvordan er det mellom dere når bedriften går dårlig?

- Vi støtter hverandre godt i prosessen. Når hun er nede, prøver jeg å ta henne opp og vice versa, sier Skorge-Kristiansen.

Men oppi alt ble han alvorlig syk. En kul ved kjeven viste seg å være kreft i spyttkjertelen. Et arr ved venstre øre viser hvor han ble operert i mai 2010. Han kunne ikke jobbe på et halvt år.

Samtidig måtte de holde bedriften i gang, og få bakeriet på Paradis på rett kjøl.

SÅRBAR

- Du merker at du er utrolig sårbar når du blir syk. Det er så utrolig mye som avhenger av deg når du driver for deg selv. Da Ken ble syk, måtte jeg jobbe dobbelt så mye. Og han måtte bidra der han kunne, selv om han var syk. Det var tøft. Du prøver å være omsorgsfull og kjærlig, så har du bare lyst til å si ”faen, bli frisk,” sier Skorge.

SJERNEPAR. Ekteparet flyttet gourmetrestauranten fra Engen til Kong Oscars gate i fjor – og fikk ti av ti mulige stjerner hos Bergens Tidende. Foto:
SJERNEPAR. Ekteparet flyttet gourmetrestauranten fra Engen til Kong Oscars gate i fjor – og fikk ti av ti mulige stjerner hos Bergens Tidende. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
De fikk bakeriet på fote, ved å flytte det til Solheimsviken. Siden har de åpnet kafé på Litteraturhuset i Bergen, og i fjor flyttet de gourmetrestauranten på Engen til et større lokale.

Men det er fortsatt mange kamper. Fjoråret var beintøft økonomisk. Engen restaurant tapte 537.000 kroner.

- Det var veldig mye som skjedde samtidig, vi bygget om og åpnet tre steder, og vi hadde ikke nok fokus på Engen, sier Skorge-Kristiansen.

- Hvor viktig er lønnsomhet for dere?

- Det er alfa og omega. Tall som i fjor kan vi ikke oppleve igjen. Vi gjør ikke dette for å bli millionærer, men det må ligge en økonomi i bunn, sier Skorge.

Som ektepar lever de av inntektene fra selskapene sine. Likevel er de ikke primært opptatt av egen økonomi hvis selskapene skulle gå under.

- Vi har 70 personer vi skal sikre, det er det tyngste. Selv kan vi alltid slutte og få oss en annen jobb, sier Skorge.

- Hvordan påvirker det selskapene deres at dere er gift?

- De ansatte merker nok at vi er et ektepar. Vi diskuterer jo gjerne høylytt, spesielt under press, sier Skorge.

- Vi har ikke så mange konflikter, men det hender innimellom. Det kan være tøft hvis du har tøffe tak på hjemmefronten, og skal gå på jobb sammen og smile morgenen etter. Det er baksiden med å være gift og drive sammen, sier Skorge-Kristiansen.

MANGLER AVTALE

Ektefellene er bevisste på å få avbrekk fra jobben og hverandre når de kommer hjem. Han går ut med venner, hun jogger. Men de har sluttet å prøve å skru av jobben helt.

HAR VI RETT RETT? David McCarthy diskuterer nye retter med Ken Skorge-Pettersen på Litteraturhuset. Colonialen-gründerne har laget alle stedene slik at kundene kan se at maten blir laget.
HAR VI RETT RETT? David McCarthy diskuterer nye retter med Ken Skorge-Pettersen på Litteraturhuset. Colonialen-gründerne har laget alle stedene slik at kundene kan se at maten blir laget. (Foto: Eivind Senneset)
- Vi har et yrke som er litt diffust, der man gjerne blander jobb og fritid. Når andre går på restaurant har de definitivt fri. Men for oss er det blandet. Når vi diskuterer en vin, jobber vi, eller koser vi oss? spør Skorge-Kristansen.

- Det er det som er livet vårt. Det er ikke noe av og på, sier Skorge.

De er ikke opptatt av at døtrene skal ta over familiebedriften når de selv en gang skal gi seg.

- Nei. Det må få gjøre som de selv vil. Men velger de faget er det en glede, og vi vil støtte dem etter beste evne. Det er nok mer sannsynlig at noen av de ansatte vil ta over, sier Skorge.

For noen ektepar som driver sammen, ender konfliktene i brudd. Mange brenner seg på at de ikke har laget noen avtale. Skorge og Skorge-Kristiansen har heller ingen avtale.

- For oss er det ikke noe alternativ ikke å være gift. Jeg ville ikke drive dette uten ham. Vi utfyller hverandre utrolig bra. Det som er mine svakheter er han sterk på og omvendt. Jeg er den som tar det administrative, legger opp løpet, setter mål. Han er godt på å ta ting ned, sjekke at ting funker, få oss balansert, sier Skorge, og ektemannen stemmer i:

- Jeg kunne heller ikke tenke meg å drive det videre alene. Da ville jeg heller gitt det vekk.

- Blir dere ikke skikkelig lei av hverandre innimellom?

- Jo…

Skorge ler og ser på mannen.

- Det varer i hvert fall kort. Vi har jo konkludert med at vi har det utrolig kjekt sammen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.